Historie van 7 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 oktober hebben plaatsgevonden.

1919: oprichting van de KLM

Albert Plesman richt een nv op die later de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij wordt. Albert Plesman wordt de eerste directeur en het hoofdkantoor van de KLM wordt gevestigd aan de Herengracht in Den Haag.

1949: Duitsland wordt gesplitst

De tweedeling van Duitsland wordt een feit. Het volkscongres neemt de grondwet voor een Deutsche Demokratische Republik eenstemmig aan. Op 3 oktober 1990 herenigen West- en Oost-Duitsland zich weer.

1959: Loena 3 stuurt maanfoto’s

Ruimtesonde Loena 3 stuurt de eerste foto’s van de achterkant van de maan naar de aarde. Loena 3 is onderdeel van het Russische ruimtevaartprogramma Luna en de tegenhanger van Amerikaanse maanprogramma’s als Apollo. De Russen slagen er niet in om mensen op de maan te zetten.

1982: scheiding van Johnny Jordaan en Jannetje de Graaf

Het huwelijk tussen Johnny Jordaan en Jannetje ‘Tottie’ de Graaf wordt ontbonden. Johnny wil openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomen. Johnny en zijn vrouw zijn altijd goede vrienden gebleven. Uit hun huwelijk is één dochter, Willeke genaamd, geboren. Johnny Jordaan heeft een jarenlange relatie met Ton Slierendrecht, met wie hij tot zijn dood samenleeft.

2001: begin Afghaanse Oorlog

Op klaarlichte dag beginnen geallieerde strijdkrachten onder aanvoering van de Amerikanen met luchtaanvallen op het Taliban-regime in Afghanistan. Operation Enduring Freedom heet de militaire actie als reactie op de terreurdaden in de Verenigde Staten op 11 september 2001 door Al Qaida. Terreurorganisatie Taliban in Afghanistan geeft Al Qaida onderdak. De dood van de leider van Al Qaida, Osama Bin laden in 2011 maakt geen einde aan de oorlog die tot op de dag van vandaag doorgaat.

1950: de geboortedag van Maartje van Weegen

Op 7 oktober 1950 wordt Maartje van Weegen geboren in Hilversum. Maartje van Weegen begint haar carrière als medewerkster van de KRO. Oorspronkelijk presenteert ze het programma Cijfers en Letters. Landelijke bekendheid krijgt zij wanneer ze bij de NOS het journaal van half 6 gaat presenteren. In 1990 wordt Maartje van Weegen samen met Charles Groenhuijsen één van de presentatoren van NOS-Laat, de voorloper van Nova. In 1998 wordt zij presentator voor de uitzendingen van NOS Actueel. Als presentatrice en verslaggever koninklijk huis van NOS Actueel verzorgt Van Weegen de verslaggeving van uitzendingen rond het Koninklijk Huis. De presentatie van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima, de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernard was in haar handen. In maart 2007 stopt Maartje met televisie. Sinds 2006 presenteert Maartje van Weegen het programma De Klassieken op Radio 4. Daarmee stopt ze in 2012, waarna ze van de VUT gaat genieten.

1885: de geboortedag van Niels Bohr

Niels Bohr (Kopenhagen, 1885) was een briljante natuurkundige. Hij ontvangt in 1922 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Bohr geldt als één van de grondleggers van de atoomfysica. Hij overlijdt in Kopenhagen op 18 november 1962.

1930: de geboortedag van Kick Stokhuyzen

Kick Stokhuyzen (Soerabaja, voormalig Nederlands-Indië, 1930) wordt in de jaren 70 bekend met het NCRV-programma Ja, Natuurlijk. Het programma trekt miljoenen kijkers per uitzending. Kick is regelmatig deelnemer aan het programma Sterrenslag. Ook werkt Kick voor MAX. Hij is de stem van Winnie the Pooh in de gelijknamige tekenfilmserie. Op 12 januari 2009 overlijdt Kick Stokhuyzen op 78-jarige leeftijd.

1929: de geboortedag van Ootje Oxenaar

Ootje Oxenaar (Den Haag, 1929) is een Nederlandse graficus. Hij studeert beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten. Van 1966 tot 1985 is hij werkzaam voor de Nederlandsche Bank, waar hij 2 series bankbiljetten ontwerpt. Allereerst de serie Erflaters met figuren uit de Nederlandse geschiedenis; Vondel, Hals, Sweelinck, De Ruyter en Spinoza. Verder ontwerpt hij de revolutionaire serie biljetten zonder portretten; de zonnebloem, de snip en de vuurtoren. Ootje Oxenaar overlijdt op 13 juni 2017 in de Verenigde Staten. Hij is 87 jaar geworden.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE