Historie van 7 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 september hebben plaatsgevonden.

1953: Chroesjtsjov gaat de SU leiden

Nikita Chroesjtsjov wordt de nieuwe leider van de Sovjet-Unie. De partijtop zet hem in 1964 af. Zij verwijten hem onder meer dat zijn optreden tijdens de Cubacrisis tot gezichtsverlies van de Sovjet-Unie heeft geleid.

1957: de laatste aflevering van Jip en Janneke

De laatste aflevering van Jip en Janneke verschijnt in Het Parool. De verhalen van de 2 buurkinderen zijn geschreven door Annie M.G. Schmidt. De tekeningen zijn van Fiep Westendorp. Generaties kinderen groeien op met de avonturen van Jip en Janneke.

1966: Oranje-debuut van Johan Cruijff

Johan Cruijff debuteert op 19-jarige leeftijd in het Nederlands Elftal. Oranje speelt in de Kuip met 2-2 gelijk tegen Hongarije. Johan Cruijff scoort meteen tijdens zijn debuut.

2014: Jeroen Dubbeldam wordt wereldkampioen

Voor het eerst in de geschiedenis van de paardensport krijgt Nederland een wereldkampioen springen. Jeroen Dubbeldam pakt tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië de gouden medaille. De springruiter vertelt erover in Villa VdB.

1930: de geboortedag van koning Boudewijn

Koning Boudewijn van België (Brussel, 1930) regeert van 1953 tot aan zijn overlijden. Boudewijn was een fel tegenstander van abortus. Als de Belgische regering in 1990 abortus bij wet wil toestaan, weigert Boudewijn die te ondertekenen. Hij is gedurende 36 uur geen koning om zo de regering de mogelijkheid te geven de wet door te voeren. Boudewijn overlijdt op 31 juli 1993 in zijn buitenverblijf in het Spaanse Playa Granada. Boudewijn wordt opgevolgd door zijn broer Albert.

1936: de geboortedag van Buddy Holly

Buddy Holly (Lubbock, Texas, VS, 1936) was een rock-‘n-rollzanger, -gitarist en -componist. Hij begint met countrymuziek, maar na een optreden van Elvis Presley te hebben gezien, concentreert hij zich meer op rock-‘n-roll. Hij richt Buddy Holly & The Crickets op. Met het nummer That’ll Be The Day veroveren ze de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vele hits volgen. Na een optreden op 2 februari 1959 verongelukt Buddy Holly samen met The Big Bopper en Ritchie Valens met een gecharterd vliegtuigje. Deze dag wordt later bekend als The Day The Music Died. Don McLean heeft een hit in 1972 met de gelijknamige titel over de dood van dit jong gestorven drietal.

1949: de geboortedag van Gloria Gaynor

Gloria Gaynor wordt in 1949 geboren in Newark in de Verenigde Staten. Op 19-jarige leeftijd zet ze haar eerste handtekening onder een platencontract. Ze begint haar carrière als zangers bij de Soul Satisfiers. Dit is in de jaren 60 een jazzpopband. Haar eerste solosingle is She’ll Be Sorry / Let Me Go Baby in 1965.

1951: de geboortedag van Chrissie Hynde

Chrissie Hynde (Akron, Ohio, VS, 1951) is een Amerikaanse muzikante. Het grote publiek kent haar vooral van de rockgroep The Pretenders. Zij zingt, schrijft nummers en is een gitarist. Hun grootste hit is Brass In Pocket. Zij is het enige constante bandlid van The Pretenders. In 1985 scoort ze samen met de Britse band UB 40 een nummer 1-hit met het lied I Got You Babe.

1958: de geboortedag van Nadieh

Nadieh (Den Haag, 1958) was een Nederlandse zangeres. In 1986 breekt ze onder de naam Nadieh door met het nummer Windforce 11. Het debuutalbum Land of Tá wordt bekroond met een Zilveren Harp en een Edision Music Award. Daarna volgen nog enkele albums totdat zij zich in 1992 terug trekt uit de showbusiness. Ze houdt zich nog wel bezig met muziek maken. In 1996 overlijdt zij op 37-jarige leeftijd.

1960: de geboortedag van Peter Heerschop

Peter Heerschop (Bussum, 1960) is een Nederlandse cabaretier. Hij maakt deel uit van het cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam. Hij wordt bekend van de typetjes die hij speelt in Kopspijkers. Daarnaast is hij één van de 3 Vrienden van Van Swieten. Ook op het witte doek is Peter te bewonderen. Zo speelt hij onder meer in de fim Shouf Shouf Habibi!.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE