Historie van 8 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 april hebben plaatsgevonden.

1820: ontdekking van de Venus van Milo

De Venus van Milo wordt ontdekt. Een boer op het eiland Melos vindt het beeld in een veld. Men vermoedt dat het beeld in 130 voor Christus is vervaardigd door Alexander van Antiochië. Tegenwoordig is het beeld één van de pronkstukken in de collectie van het Louvre in Parijs. Er wordt nog steeds veel gespeculeerd over de stand van de armen van het beeld. Bij opgraving is een deel gevonden van de linkerarm. De linkerhand houdt een appel vast. (Foto: Shutterstock).

1911: Heike Kamerlingh Onnes ontdekt supergeleiding

De Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes ontdekt supergeleiding. Supergeleiding is het verschijnsel dat de elektrische weerstand van sommige materialen beneden een bepaalde (meestal zeer lage) temperatuur opeens helemaal verdwijnt. Dit principe wordt onder andere toegepast in een MRI-scanner en de magneetzweeftrein. De eerste commerciële magneetzweeftrein doet over een afstand van 30 kilometer slechts 7 minuten.

1960: Wiedergutmachung

Nederland en West-Duitsland treffen een overeenkomst over de teruggave van geannexeerd Duits grondgebied. Nederland heeft de stukken Duitsland ingenomen na de Tweede Wereldoorlog ter compensatie. De Duitsers betalen 280 miljoen mark als Wiedergutmachung.

1929: de geboortedag van Jacques Brel

Jacques Brel (Schaarbeek, België, 1929 – Parijs, Frankrijk 1978) was een legendarische Franstalige Vlaamse zanger. Hij weet als geen ander de teksten van zijn liederen op het podium te beleven. Onvergetelijke liederen als Ne Me Quitte Pas, Amsterdam, Rosa en Quand On A Que L’Amour zijn nummers die bijna dagelijks op de radio te beluisteren zijn. In de latere dagen van zijn carrière gaat Brel zich meer toeleggen op maatschappijkritische teksten. Ook wordt hij in acteur in onder andere het stuk De Man Van La Mancha. Jacques Brel overlijdt in Parijs in 1978. (Foto: ANP).

1935: de geboortedag van Ted de Braak

Ted de Braak (Arnhem, 1935) is een Nederlandse presentator, acteur en cabaretier. Tijdens zijn militaire dienstplicht treedt hij al op met een cabaretgroep. Hierna gaat hij bij het toneel aan het werk en als cabaretier. Hij speelt onder andere met Kitty Courbois en Tom Manders. Zijn eerste eigen gezelschap is Triple Sec, met Piet Hendriks en Hans Peters in 1957. Als zanger breekt Ted de Braak door met het lied Een Glaasje Madeira, My Dear?. Bij de KRO presenteert hij onder andere Draaijijofdraaiik en Van Twaalf tot Twee. Voor de NCRV presenteert hij wekelijks Het Lunchpakket. Grote bekendheid krijgt hij vanaf 1966 als lid van het Farce Majeure-team. In de zomer van 2006 is hij bij MAX te zien in het programma TV Comeback. Voor zijn werk voor de televisie wordt Ted de Braak in datzelfde jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: ANP).

1938: de geboortedag van Kofi Annan

Kofi Atta Annan wordt op 8 april 1938 geboren in het Ghanese Kumasi. Sinds 1997 is hij de zevende secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij wordt algemeen gezien als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer. Zijn naam verwijst naar de dag van de week waarop hij wordt geboren en het hoeveelste kind hij is in het gezin; hij wordt geboren op vrijdag en is het vierde kind. Kofi Annans tweelingzus Efua Atta sterft in 1991. Zijn familie is een onderdeel van de elite in het land. Zijn beide grootvaders en oom zijn rechters.

1941: de geboortedag van Vivienne Westwood

Vivienne Westwood (Tintwistle, Groot-Brittannië, 1941) was een Engelse modeontwerpster. Zij maakt naam als dé ontwerpster van het punktijdperk en groeit uit tot één van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers. Haar belangrijkste handelsmerk is het op bizarre wijze combineren van oertraditionele elementen. In 1971 maakt ze haar eerste modestatement door zich een wit stekelkapsel aan te meten. In 2004 is in het Victoria and Albert Museum in Londen onder de naam 34 Years In Fashion een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien. Westwood is beroemd om haar lang rood geverfd haar. In 2014 knipt ze dit af en besluit ze haar haar niet meer te verven. Vivienne Westwood overlijdt op 29 december 2022. Ze is 81 jaar geworden. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Julian Lennon

Julian Lennon (Liverpool, Groot-Brittannië, 1963) is een Brits muzikant, zanger en songwriter. Hij is zoon van John Lennon en Cynthia Powell. Zijn uiterlijk doet zeer sterk denken aan dat van zijn beroemde vader. In de jaren 80 en 90 heeft Julian in Groot-Brittannië een paar hits met onder andere Too Late For Goodbyes en Saltwater. Het lied Hey Jude schrijft Paul McCartney voor Julian Lennon. Aanvankelijk heet het nummer Hey Jules, maar Jude klinkt beter. John Lennon dacht aanvankelijk dat Hey Jude voor hem was geschreven. Het nummer Lucy In The Sky with Diamonds is volgens John Lennon geïnspireerd op een schilderij van waterverf van Julian over zijn klasgenootje Lucy. Het lied Goodnight van The White Album is voor Julian door zijn vader geschreven. Julians plaat Everything Changes komt uit in 2011. In maart 2022 wordt bekend dat Julian een nieuw platencontract heeft getekend en dat in 2022 een nieuwe plaat van hem uitkomt. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE