In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 december hebben plaatsgevonden.
1941: oorlogsverklaring aan Japan
De Verenigde Staten en Engeland verklaren Japan de oorlog. Op 7 december vallen de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan. Dit is voor de Verenigde Staten de aanleiding voor deelname aan de oorlog. Ook de Nederlandse regering in ballingschap verklaart Japan de oorlog.
1965: prins Claus wordt Nederlander
Prins Claus wordt genaturaliseerd tot Nederlander. Op 10 maart 1966 treden Beatrix en Claus in het huwelijk. Hierbij krijgt Claus de titels Prins der Nederlanden en Jonkheer van Amsberg. De feestelijkheden worden verstoord door diverse relletjes en een rookbom.
1980: moord op John Lennon
De oprichter van de legendarische band The Beatles, John Winston Lennon, wordt in New York doodgeschoten door Mark David Chapman. Mark David Chapman heeft een drugsverleden en is opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting. Hij is geobsedeerd door John Lennon. Hij trouwt daarom met een Amerikaanse vrouw van Japanse afkomst. Tevens is Chapman geobsedeerd door het boek The Catcher in the Rye (De Vanger in het Koren) van de in 2010 overleden Amerikaanse schrijver J.D. Salinger. Op de dag van de moord koopt hij een exemplaar van The Catcher in the Rye en schrijft daarin “Dit is mijn verklaring” en tekent met “Van Holden Caulfield, aan Holden Caulfield”, de naam van de hoofdfiguur van het boek. Later die dag (Chapman staat inmiddels voor de woning van Lennon) krijgt Chapman nog een handtekening van de ex-Beatle op diens laatste plaat Double Fantasy. Lennon kijkt Chapman aan en vraagt “Is dit alles wat je wilt?”. Chapman knikt en lacht. Lennon loopt door. Van dit moment bestaat een foto.
1982: de decembermoorden
In Suriname vinden de decembermoorden plaats. 15 tegenstanders van het militaire regime worden vermoord. Uit protest bevriest Nederland de ontwikkelingshulp aan Suriname.
1987: verdrag voor de vermindering van atoomwapens
De presidenten Reagan en Gorbatsjov tekenen het eerste verdrag voor vermindering van het aantal atoomwapens.
1943: de geboortedag van Jim Morrison
Jim Morrison (Melbourne, Florida, VS, 1943) was een Amerikaans zanger. Hij wordt eind jaren zestig wereldberoemd met de band The Doors. Ze maken psychedelische rock. The Doors leveren nummers af die nog steeds te beluisteren zijn op de radio. Voorbeelden zijn: The End, Light My Fire en People Are Strange. Jim Morrison wordt op 3 juli 1971 dood aangetroffen in een huis in Parijs. Als doodsoorzaak wordt hartfalen opgegeven. Er is geen autopsie op het lichaam verricht waardoor er over zijn dood nog steeds wordt gespeculeerd. Jim Morrison overlijdt op 27-jarige leeftijd waardoor hij behoort tot de 27Club: dit zijn artiesten die allen op hun 27ste zijn overleden.
1944: de geboortedag van George Baker
George Baker (Hoorn, 1944) is het pseudoniem van de Nederlandse zanger Hans Bouwens. Hij solliciteert in 1967 als zanger bij de Zaanse band Soul Invention. Hier wordt hij aangenomen en een jaar later wordt de naam van de band gewijzigd in George Baker Selection. Met deze band scoort hij hits als Little Green Bag en Una Paloma Blanca.
1954: de geboortedag van Pieter Storms
Pieter Storms (Beverwijk, 1954) is een Nederlandse presentator en journalist. Op zijn 17e begint hij zijn journalistieke carrière als verslaggever bij het Dagblad Kennemerland. Storms is vooral bekend als de grondlegger van de aanklachtenjournalistiek door zijn programma Breekijzer. In 2010 is hij met zijn vrouw Nina Brink in het programma De Wereld Draait Door. Storms wordt door Jort Kelder een golddigger genoemd, omdat hij is getrouwd met een veel rijkere vrouw. Na de uitzending wordt Kelder door Brink een rat genoemd, terwijl Storms Kelder een paar klappen uitdeelt.
1966: de geboortedag van Theo Maassen
Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) is een Nederlandse cabaretier. Hij wordt geroemd om zijn vernieuwende invulling van het geëngageerde cabaret. In juli 2006 noemt De Volkskrant Maassen een verademing ten opzichte van de rest van het Nederlandse cabaretlandschap. In september van hetzelfde jaar noemt die krant hem een ‘Kunstenaar onder de cabaretiers’. In 2011 is Theo Maassen is te zien op tv in Geen Probleem!. Hij is tevens één van de schrijvers van dit programma. Ook speelt hij in 2011 in de film De Bende Van Oss en toert hij met zijn voorstelling Met Alle Respect. Doodslag heet de film waarin Theo Maassen in 2012 is te bewonderen. Op oudjaarsavond 2013 verzorgt hij de oudejaarsconference. Tevens presenteert hij vanaf januari 2014 het programma 24 Uur Met…. In 2016 stopt de VPRO met dit programma. Theo Maassen maakt zijn regiedebuut in 2018 met de film Billy. In december 2021 is hij te zien in de serie Woensel West van Videoland. Het gaat over de strubbelingen van mensen uit de lagere economische klasse in de gelijknamige Eindhovense volksbuurt. In zijn 10e voorstelling, Situatie Gewijzigd uit 2019, laat hij als witte man van middelbare leeftijd zijn gedachten de vrije loop. Theo Maassen bewandelt in zijn voorstelling Onbekend Terrein uit 2022 een onbekend pad, maar hij heeft besloten elke stap zonder angst te zetten.