Historie van 8 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 februari hebben plaatsgevonden.

1575: oprichting van de Universiteit Leiden

Prins Willem van Oranje richt de Universiteit Leiden op. Het is uit dank voor het heldhaftig verzet van de Leidenaren tegen het beleg van de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog dat Willem voor Leiden kiest als eerste universiteitsstad van Nederland.

1855: ‘de voetsporen van de duivel’

Na een lichte sneeuwval in het Engelse Devon, verschijnen er mysterieuze voetstappen in de sneeuw. Zonder dat men iemand ziet lopen, leggen de sporen in de sneeuw een afstand af van ruim 160 kilometer dwars over daken, hooibergen en andere obstakels. De voetstappen staan in Devon bekend als de voetsporen van de duivel. Door de jaren heen zijn er verschillende theorieën bedacht om het verschijnsel te verklaren. Volgens sommigen zouden het springmuizen kunnen zijn, of een ontsnapte kangoeroe. Een echte verklaring voor het verschijnsel is er niet.

1947: Van der Hoorn wint de Elfstedentocht

Jan van der Hoorn uit Ter Aar wint de 9e Elfstedentocht. Hij komt als 5e over de streep. De Vereniging de Friese Elfsteden diskwalificeert de eerste 4 rijders echter wegens bedrog. (Foto: ANP).

1999: zeer lange file

Vanwege een dik pak sneeuw en onverwachte gladheid, staat er op 8 februari 1999 in Nederland een ontzettend lange file. Het stilstaande en langzaam rijdende verkeer zorgt voor een rij van in totaal 975 kilometer lengte. Dit record wordt verbroken op 15 januari 2013. Op die dag staat er maar liefst 1.000 kilometer file door sneeuwval. (Foto: ANP).

1931: de geboortedag van James Dean

James Dean (Indiana, VS, 1931 – Californië, VS, 30 september 1955) was een Amerikaans acteur. Hij is het icoon van de opstandige jeugd van de jaren ’50. In Rebel Without a Cause speelt Dean aan de zijde van Natalie Wood het personage van Jim Stark, een tiener die overhoop ligt met zijn ouders en niet goed weet hoe hij zich als een ‘man’ moet gedragen. In Giant, met grote sterren als Elizabeth Taylor en Rock Hudson, speelt Dean de rol van Jett Rink, een eenvoudige boer die schatrijk wordt als hij in het bezit komt van een stuk grond waar hij olie ontdekt. Dean komt om het leven bij een auto-ongeluk. Zijn uiterlijk, zeer korte carrière, levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn 24ste overlijdt, maken van Dean een cultfiguur. (Foto: ANP).

1933: de geboortedag van Elly Ameling

Elly Ameling (Rotterdam, 1933) maakt haar debuut als concertzangeres in 1953. Tijdens haar 40-jarige carrière treedt ze op in elk cultureel centrum van de wereld. Elly Ameling wordt gezien als één van de beste zangeressen van deze tijd. Op 23-jarige leeftijd wint ze het Internationaal Vocalisten Concours in ’s Hertogenbosch en later het Concours International de Musique in Genève (1958). Elly Amelings operadebuut vindt plaats in 1974. Ze is bekend om haar gevoelige interpretaties van Franse en Duitse liederen. Vooral haar vertolking van  liederen van Schubert mag op veel bijval rekenen. Sinds 2008 is ze trotse bezitter van de Orde van de Nederlandse Leeuw. (Foto: ANP).

1938: de geboortedag van Marco Bakker

Marco Bakker is een Nederlandse operazanger en concertzanger. Hij is geboren te Beverwijk. Na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam maakt hij in 1965 zijn debuut met de door Ton de Leeuw voor hem geschreven opera De Droom tijdens het Holland Festival. Op datzelfde festival speelt hij de titelrol in Monteverdi’s Orfeo. Zijn eerste grote toernee vindt plaats in 1973 in de Verenigde Staten. In totaal speelt Bakker meer dan 60 rollen en wint hij verschillende grote vocalistenconcours. Van Marco Bakker zijn meer dan 90 platen en cd’s uitgebracht waarvan 4 goud zijn worden en 1 platina.

1941: de geboortedag van Nick Nolte

Nick Nolte (Omaha, Nebraska, VS, 1941) is een Amerikaans acteur en producent. Hij is vooral bekend om zijn rauwe stemgeluid en atletisch voorkomen. Hij wordt 2 keer genomineerd voor een Oscar. Nick Nolte wordt echt beroemd als hij in de film 48 Hours speelt. Voordat Nick Nolte filmster wordt, is hij een succesvol fotomodel. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE