Historie van 8 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 januari hebben plaatsgevonden.

1842: oprichting van de TU Delft

De Technische Universiteit Delft wordt opgericht. De naam van de universiteit is in het begin de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor ’s lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor deen handel. Dit gebeurt met steun van de toenmalige koning Willem II.

1962: de treinramp bij Harmelen

Bij Harmelen botst een sneltrein naar Rotterdam op een tegemoetkomende trein. Er vallen 93 doden en 151 gewonden. Het is de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. (Foto: ANP).

2015: terroristische moordaanslagen in Parijs

In navolging van de broers Kouachi die op 7 januari een aanslag plegen op Charlie Hebdo, vermoordt de moslimterrorist Amedy Coulibaly in Parijs de ongewapende agente Clarissa Jean-Philippe. Coulibaly is geboren in Parijs en van Malinese afkomst. Later die dag ontvangt hij een mail van een opdrachtgever die hem opdraagt “alleen te werken en voor de makkelijkste en zekerste doelwitten te kiezen”. De dag daarop gijzelt hij mensen in een joodse supermarkt en vermoordt hij 4 van de gijzelaars. De politie schiet hem vervolgens dood. De vrouw van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, heeft waarschijnlijk een rol in de voorbereiding van de aanslagen van haar man. Zij vlucht naar Islamitische Staat in Syrië. In een interview laat ze weten geen problemen te hebben gehad tijdens haar vlucht en dat zij zonder problemen IS heeft weten te bereiken. Ze is de meest gezochte vrouw van Frankrijk.

1928: de geboortedag van Jeen van den Berg

Jeen van den Berg (De Veenhoop, 8 januari 1928) was een lange afstandsschaatser. Hij wint in 1954 de Elfstedentocht. In de tocht van 1956 eindigt hij als zesde met een kromme schaats achter het vijftal dat gezamelijk over de streep gaat. In de barre tocht van 1963 eindigt de Fries als derde. De tochten van 1985, 1986 en 1997 rijdt hij als toerrijder. Jeen van den Berg doet twee maal mee aan de olympische spelen. Op 44-jarige leeftijd wordt hij in 1973 de eerste Nederlands kampioen marathonschaatsen. Daarna wordt hij official en is hij vooral in Thialf actief als schaatsinstructeur. Jeen van den Berg overlijdt op 8 oktober 2014. (Foto: ANP).

1935: de geboortedag van Elvis Presley

Elvis Presley (Tupelo, Mississippi, VS, 1935) is alweer decennia dood, maar tegelijkertijd springlevend. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de moderne popmuziek. Zijn legendarische songs staan nog altijd fier overeind. Presley wordt begin jaren ’50 immens populair door zijn losbandige levensstijl en opzwepende muziek. In het suffe klimaat van die periode brengt Presley’s rock ’n roll een ware aardschok teweeg. Ook vandaag de dag is ‘The King’ nog altijd een popicoon. Bij leven produceert Presley meer dan zeventig albums en bijna dertig films, daartoe aangezet door zijn van oorsprong Nederlandse manager ‘colonel’ Tom Parker (Dries van Kuyk). Presley’s bijnaam luidt The King Of Rock & Roll. Elvis heeft een zeer ongezonde levensstijl. Hij eet immense porties voedsel en is verslaafd aan medicijnen. Elvis blijft optreden maar op het podium staat een dikke, vadsige gestalte die niet meer lijkt op het icoon van weleer. Op 16 augustus 1977 vindt zijn vriendin hem bewegingloos op de grond van zijn badkamer. In het ziekenhuis blijkt hij te zijn overleden. Elvis Presley is 42 jaar geworden. (Foto: ANP).

1937: de geboortedag van Shirley Bassey

Shirley Bassey scoort gedurende haar lange carrière meer dan tien top-tien hits, ze is de enige artiest die drie James Bond-films van een titelsong voorziet en niemand minder dan koningin Elizabeth van Groot-Brittannië is een groot fan van haar muziek. Shirley Bassey staat al ruim dertig jaar fier aan de top van de Britse muziekindustrie. De bewondering van het koninklijk huis heeft haar zelfs een adellijke titel opgeleverd. Stond ze ooit nog aan de lopende band in haar geboorteplaats Cardiff, tegenwoordig gaat ze als Dame Shirley Bassey door het leven.

1942: de geboortedag van Stephen Hawking

Stephen Hawking (Oxford, Groot-Brittannië, 1942) was ’s werelds enige superwetenschapper. Hoewel hij zwaar gehandicapt door het leven gaat, weerhoudt zijn ziekte hem er niet van om, naast een succesvolle universiteitscarrière, baanbrekend onderzoek te verrichten op het gebied van theoretische fysica. Hawking is wellicht het meest bekend door zijn boek A brief history of time, waarin hij sterk theoretische thema’s zoals de oerknal, supersnaartheorie en zwarte gaten zodanig verwoordt dat ook minder onderlegde lezers het kunnen begrijpen. Op wetenschappelijk gebied maakt Hawking zich onsterfelijk door zijn werk op het gebied van zwarte gaten en de eindigheid van het Universum. Stephen Hawking is 3 keer getrouwd. Sinds 2006 heeft hij samen met zijn dochter Lucy 3 kinderboeken geschreven. In 2014 is hij met natuurkundige Brian Cox te zien in de show van Monty Python. Stephen Hawking overlijdt op 14 maart 2018. (Foto: Shutterstock).

1947: de geboortedag van David Bowie

David Bowie (Brixton, Londen, Groot-Brittanië, 1947) begint zijn lange en diverse carrière in 1967. In de periode daarvoor speelt hij als sessiemuzikant bij diverse rockgroepen en wordt per abuis ontdekt wanneer hij zijn saxofoon verruilt voor zijn stembanden. Omdat een ingehuurde zanger niet komt opdagen, neemt Bowie de vocalen voor zijn rekening. De rest is geschiedenis. Hij is geboren als Davy Jones, hetgeen tevens de naam is van één van The Monkees. Daarom neemt hij de naam Bowie aan. Bowie bewijst gedurende zijn carrière een artiest te zijn die, behalve divers en getalenteerd, vooral een voorliefde koestert voor avant-gardistische kunstuitingen. Van zijn glamrockperiode als Ziggy Stardust tot zijn uitstapjes in de wereld van de dansmuziek, Bowie draait er zijn hand niet voor om. De zanger heeft een permanent verwijde pupil – het gevolg van een uit de hand gelopen vechtpartij. Tevens heeft Bowie een blauw en een bruin oog. Naast muzikant en kunstenaar is Bowie tevens acteur. Hij speelt in meer dan zeventig films en is in New York op het podium te zien in het theaterstuk The Elephant Man waarin hij de hoofdrol speelt. Bekende films waarin hij te zien is zijn Merry Christmas, Mr. Lawrence en The Man Who Fell To Earth.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE