Historie van 8 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 juni hebben plaatsgevonden.

1937: opvoering van Carmina Burana

De compositie Carmina Burana wordt voor het eerst opgevoerd in de Alte Oper in Frankfurt am Main. Het is een compositie van Carl Orff. Hij selecteert een aantal liederen uit de middeleeuwse Carmina Burana en schrijft zijn eigen muziek erbij. Het lied O Fortuna is zelfs bij mensen die niet bekend zijn met klassieke muziek bekend. Het dreigende begin van het lied door het koor en het orkest ontaardt in een angstaanjagende apotheose. Later heeft Willem Wilmink een Nederlandse vertaling gemaakt.

1949: 1984 ligt in de boekenwinkels

Het boek 1984 van George Orwell komt uit. Het is het verhaal van een compleet gecontroleerde wereld. Orwell waarschuwt tegen totalitaire regimes. Winston Smith, een lage ambtenaar van het ministerie van Waarheid, koopt op een dag een dagboek waarin hij zijn gedachten opschrijft. Dit is door het regime verboden. Hij ontmoet Julia op wie hij verliefd wordt. Zij hebben seks, wat niet mag, omdat de daad slechts bedoeld is voor de voortplanting. Hij wordt gepakt door de Gedachtenpolitie. Hij wordt gemarteld en omgevormd tot een aanhanger van Big Brother, de grote leider. Smith gaat zelfs van hem houden. Hij krijgt tijdens de martelingen maar op één vraag een duidelijk antwoord. Op de vraag “Waartoe dient dit”, luidt het antwoord: “Macht”. De titel refereert naar het jaar waarin Orwell het boek schrijft: 1948 waarvan de laatste 2 cijfers zijn omgedraaid.

1972: Ut fotografeert de napalmslachtoffers in Zuid-Vietnam

De Vietnamese fotograaf Nick Ut maakt de beroemde foto van het 9-jarige meisje Kim Phùc. Ze rent huilend weg na een napalm bombardement van de Zuid-Vietnamezen. De foto gaat de hele wereld over en wordt als zeer schokkend ervaren. Nick Ut ontvangt voor deze foto de Pulitzerprijs.  Beluister ook het fragment uit Villa vdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1933: de geboortedag van Jan Kruis

Johannes Andries Kruis wordt in 1933 in Rotterdam geboren. Hij wordt als Jan Kruis bekend als Nederlands striptekenaar. Hij maakt zijn eerste strips als hij op de kleuterschool zit. Als hij in contact komt met Wim Meuldijk worden zijn talenten ontdekt en krijgt hij les van hem. Hij besluit in 1950 naar de tekenacademie te gaan.

1913: de geboortedag van majoor Bosshardt

Majoor Bosshardt (Utrecht, 1913) was een Nederlandse heilsoldate en verzetsstrijder. Haar ouders zijn wel gedoopt, maar zijn niet praktiserend. Op 18-jarige leeftijd komt ze in aanraking met het Leger des Heils. Vanaf 1932 is ze in dienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet ze menig Joods kind uit handen van de Duitsers te houden. Hiervoor krijgt ze in 2004 de Yad Vashem-onderscheiding. Ze wordt opgepakt, maar weet te ontsnappen omdat de Duitsers zijn vergeten de deur op slot te doen. Daarna zet ze zich in voor de prostituees op de Amsterdamse wallen. In 1965 wordt de heilsoldate gefotografeerd met prinses Beatrix die een rondleiding krijgt door de Rosse Buurt. Ze is bevorderd tot luitenant-kolonel als ze in 1978 met pensioen gaat. Toch blijft iedereen haar majoor noemen. Ze blijft Strijdkreten uitdelen, is bij kerkdiensten aanwezig en geeft lezingen. Na een aantal hersenbloedingen te hebben gehad, gaat de gezondheid van de majoor hard achteruit. Majoor Bosshardt overlijdt op 25 juni 2007 in Amsterdam. (Foto: ANP)

1926: de geboortedag van Fred Kaps

Fred Kaps (Rotterdam, 1926) was een Nederlandse goochelaar. Hij leert goochelen van zijn kapper. Elke keer als hij de truc beheerst, leert de barbier hem een nieuwe. Hij besluit van goochelen zijn beroep te maken. Kaps wordt maar liefst 3 keer wereldkampioen. Hij treedt onder meer op voor de Amerikaanse televisie. Kaps bedenkt vele nieuwe trucs. Het meest bekend is hij van de truc met het zoutvaatje. Er lijkt geen einde te komen aan de stroom zout. Fred Kaps overlijdt in Utrecht in 1980 op 54-jarige leeftijd.

1935: de geboortedag van Gert Timmerman

Gert Timmerman (Oldenzaal, 1935) was een Nederlandse zanger en musicus. Hij begint pas met zingen op zijn 20ste. In 1963 scoort hij diverse hits, maar besluit samen met Hermien van der Weide een duo te vormen. Ze trouwen in 1963. Het duo Gert en Hermien maakt de ene succesplaat naar de andere. In 1966 worden zij onderscheiden als best verkopende artiest in Nederland. Hoewel het nummer Shalalie Shalala (Alle Duiven op de Dam) het meest bekende nummer is van het duo is het in die tijd geen hit. In 1999 gaat het duo uit elkaar. Gert treedt onder anderen op met zijn zoon. Hij hervindt het geloof. In maart 2011 doet hij mee aan een EO-uitzending Hoe Is Het Toch Met…. Hierin vertelt hij dat hij nagenoeg doof is en dat spelen en componeren hem moeilijk af gaan. Gert Timmerman overlijdt op 28 oktober 2017.

1980: de geboortedag van Sita Vermeulen

Sita Vermeulen (Ilpendam, 1980) is een Nederlandse zangeres en presentatrice. In 2001 verwerft Sita bekendheid door mee te doen aan het programma Starmaker. Ze maakt deel uit van de band K-otic. Deze band is echter niet heel succesvol en ze begint aan haar solocarrière. Eén van de hoogtepunten is het zingen op het huwelijk van Prins Willem Alexander en Máxima. In 2007 is ze te zien als presentatrice op Jetix, de kinderzender. Daarnaast doet ze mee aan Sterren Dansen op het IJs, wat ze uiteindelijk ook wint. In 2010 neemt ze een duet op met Dean Dellanoit, getiteld I Wouldn’t Change A Thing. Samen met hem is ze sinds 2009 het gezicht van Disney Channel. In 2019 is Sita te bewonderen in de kindermusical De Kleine Zeemeermin.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE