Historie van 8 maart

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 maart hebben plaatsgevonden.

1911: de eerste Internationale Vrouwendag

De eerste echte Internationale Vrouwendag vindt plaats in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Sinds de tweede feministische golf in de jaren 60 wordt Internationale vrouwendag volop gevierd. Bovendien erkennen de Verenigde Naties vanaf 1978 en is er op 8 maart aandacht voor de rechten van de vrouw.

1971: Frazier verslaat Ali

Joe Frazier verslaat Muhammad Ali in 15 ronden op punten in een gevecht om de wereldtitel zwaargewicht boksen. De bokswedstrijd vindt plaats in de Madison Square Garden in New York. De tweestrijd verdeelt Amerika; ben je voor Ali dan ben je links, zwart en tegen de Vietnamoorlog, ben je voor Frazier dan ben je conservatief, blank en voor de oorlog. Het gevecht wordt, zoals vele andere, aangekondigd als Het gevecht van de Eeuw. (Foto: ANP).

1987: de laatste aflevering van The A-Team

De TROS zendt de laatste aflevering van de populaire tv-serie The A-Team uit. Het gaat over een groep Vietnamveteranen, Hannibal, Face, Murdock en BA, die onterecht worden beschuldigd van het plegen van een bankoverval in Vietnam. Terug in VS besluit de groep het onrecht te gaan bevechten en biedt zich aan als huurlingen terwijl het leger hen vervolgt wegens de vermeende bankoverval. Het viertal weet altijd binnen 1 aflevering de zaak op te lossen en blijft elke keer net uit handen van de militaire politie. (Foto: ANP).

2003: de finale van de 1e Idols

Op 8 maart 2003 wordt Jamai Loman de winnaar van de 1e editie van Idols. (Foto: ANP) Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

2014: verdwijning van vlucht MH-370

Vlucht MH-370 van Maysian Airlines verdwijnt van de radar. Aan boord zijn 239 mensen. Er worden grote zoektochten op touw gezet, tot op heden zonder succes. Het is een mysterie wat er met het vliegtuig is gebeurd. Waarschijnlijk is het in de Indische Oceaan gestort. (Foto: ANP).

1748: de geboortedag van stadhouder Willem V

Stadhouder Willem V van Oranje-Nassau wordt op 8 maart 1748 geboren. Hij is misschien één van de meest omstreden figuren van het historische koningshuis. In 1766 treedt hij aan als stadhouder, maar vanaf 1781 komt er steeds meer kritiek op zijn functioneren. Na het verliezen van de vierde Engelse oorlog, wordt hij beschuldigd van heulen met de vijand. Uiteindelijk vlucht hij pas in 1795 naar Engeland. Tot woede van zijn tegenstanders stelt hij alle Hollandse koloniale bezittingen onder bescherming van de Engelsen. Tussen 1795 en 1806 verzwijgt men – om de populariteit van het koningshuis te beschermen – het verhaal van Willem V. In de 19e en de vroege 20e eeuw wordt deze episode uit de vaderlandse geschiedenis op scholen dan ook volledig genegeerd. (Foto: ANP).

1934: de geboortedag van Bobby Haarms

Bobby Haarms (Amsterdam, 1934) was een voetballer en hersteltrainer van Ajax. Bobby Haarms speelt van 1952 tot en met 1960 voor de Amsterdammers. Een knieblessure maakte een eind aan zijn voetbalcarrière. Na het trainen van een aantal amateurclubs vraagt Rinus Michels hem toe te treden tot de trainersstaf van Ajax. Hij maakt de hoogtepunten begin jaren 70 mee met de club. Bobby Haarms heeft een overwicht op spelers als geen ander. Als Ajax onder Leo Beenhakker niet goed functioneert, komt Johan Cruijff van zijn zitplaats en neemt plaats op de bank van Ajax. Dit tegen het zere been van de hoofdtrainer Beenhakker. Toch zegt hij niets. Bobby Haarms vertelt Johan Cruijff echter wat iedereen in het stadion denkt: “Dat kan je niet maken, kleine!”.

1940: de geboortedag van Theo Laseroms

Theo Laseroms was een Nederlands voetballer. Hij maakt naam als speler van Feyenoord. Laseroms – bijnaam De Tank of Theo Tank – is beroemd om zijn slidings. Samen met Rinus Israël vormt hij een spijkerharde verdediging. Hij speelt bij Feyenoord in de jaren 60 en 70. Zijn carrière begint bij RBC in 1956 en van daaruit vertrekt hij in 1958 naar NAC. In 1963 verhuist hij naar Sparta Rotterdam. Laseroms wordt in 1965 international als hij zijn eerste wedstrijd voor Oranje speelt tegen Noord-Ierland. In 1968 begint hij bij Feyenoord en vormt daar samen met Rinus Israel een bijna onpasseerbare verdediging. Met deze club wint hij in 1970 de Europacup en de Wereldcup voor clubteams. In dat elftal spelen onder anderen Coen Moelijn, Wim Janssen en Willem van Hanegem. Vanaf het seizoen 1972 speelt hij bij het Belgische AA Gent waarna Theo Laseroms in 1974 met het voetballen stopt. Hij begint hierna een trainerscarrière voor Heracles, Helmond Sport en FC Vlaardingen. Als trainer is hij minder succesvol. Hij probeert het nog bij clubs uit Bahrein en Saoedi-Arabië. In 1991 overlijdt Theo Laseroms aan een hartstilstand. (Foto: ANP).

1964: de geboortedag van Mariska Hulscher

Mariska Hulscher (Delft, 1964) is een Nederlands presentatrice. Na haar rechtenstudie wordt ze ontdekt door Fons van Westerloo. Ze gaat via RTL naar Veronica om uit te komen bij de NCRV. Voor RTL presenteert ze vanaf 2002 LookingGood en Met Grenzeloze Ambitie. Tegenwoordig is ze voornamelijk werkzaam als coach en schrijft ze voor verschillende bladen. In 2009 verschijnt haar boek Ja, Ik Wil!. Vanaf 2012 presenteert Mariska Hulscher voor RTL 4 het programma Het Familieportret. (Foto: ANP).

1967: de geboortedag van Gerard Kemkers

Gerard Kemkers (Groningen, 1967) is een voormalig Nederlands schaatser en huidig schaatscoach van onder anderen Sven Kramer en Ireen Wüst. Tijdens zijn schaatscarrière is hij maatje van Leo Visser. Kemkers behaalt brons op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Calagary. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver winnen zowel Wüst als Kramer goud op respectievelijk de 1.500 meter en de 5.000 meter. Er speelt zich een drama af als Kemkers tijdens de 10.000 meter Sven Kramer de verkeerde bocht instuurt waarop die wordt gediskwalificeerd. Kramer rijdt wel de snelste tijd. Kemkers is trainer van de TVM-ploeg, met Daarin Kramer en Ireen Wüst. Hij is tot op heden de meest succesvolle coach ooit. Gerard Kemkers neemt na de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014 een pauze als coach. Hij zegt zich te willen beraden over zijn sportieve toekomst. Tijdens die Spelen krijgt Sven Kramer geen revanche voor het debacle van 4 jaar terug: hij behaalt zilver en wordt dus tweede achter Jorrit Bergsma. Vanaf december 2014 is Gerard Kemkers manager bij voetbalclub FC Groningen. Gerard Kemkers is vanaf 2015 adviseur bij schaatsploeg Team JustLease.nl. Aan het eind van het seizoen 2017/2018 vertrekt hij bij FC Groningen. Sinds 2018 is Gerard Kemkers directeur van TalentNED, een organisatie die zich richt op duurzame talentontwikkeling van talentvolle jonge sporters.  (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE