Historie van 8 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 mei hebben plaatsgevonden.

1429: Franse overwinning op Engeland

Frankrijk verslaat Engeland nabij Orléans (Frankrijk) onder leiding van de toen nog 17-jarige Jeanne d’Arc.

1970: de laatste plaat van The Beatles verschijnt

The Beatles brengen hun laatste plaat uit. Let It Be is echter opgenomen voor Abbey Road. The Beatles weten dat het de laatste stuiptrekkingen zijn van de beste en grootste popgroep aller tijden. Ze zijn niet echt tevreden met Let It Be. Abbey Road is wel degelijk een waardig afscheid.  (Foto: ANP)

1985: oprichting van de Acht-Mei-Beweging

De Acht-Mei-Beweging wordt opgericht. De aanleiding is het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland. Het doel van deze beweging is het formuleren van een kerkelijk en modernistisch antwoord op de toenemende secularisatie van de samenleving. De organisatie verzet zich op militante wijze tegen de katholieke leer over voorbehoedsmiddelen, abortus en de algemene katholieke huwelijksmoraal. Op maatschappelijk gebied zette de beweging zich in voor erkenning van vrouwenrechten, homoseksuelen, asielzoekers en solidariteit van de Derde Wereld. Op 21 november 2003 wordt de beweging opgeheven wegens gebrek aan betrokkenheid van de achterban.

2002: Feyenoord wint de UEFA-cup

Feyenoord wint voor de tweede keer in de geschiedenis van de club de UEFA-cup. De Rotterdammers verslaan het Duitse Borussia Dortmund met 3-2.  (Foto: ANP)

1828: de geboortedag van Henri Dunant

Henri Dunant (Genève, 1828 — Heiden, 1910) is tijdens een zakenreis getuige van een veldslag tussen de Oostenrijkers en de Fransen. Geschokt door het menselijk leed roept hij de plaatselijke bevolking op om hulp te verlenen aan vriend en vijand. Henry Dunant helpt elke soldaat ongeacht de nationaliteit. Aan zijn helpers legt hij zijn zienswijze uit als ’tutti fratelli’ (wij zijn allemaal broeders van elkaar). Terug in Genève – tijdens de eerste Geneefse conventie – worden met vertegenwoordigers van 16 regeringen afspraken gemaakt over de behandeling van oorlogsslachtoffers en de bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen. Het Rode Kruis wordt er opgericht en het wordt erkend als beschermend embleem.

1935: de geboortedag van Jack Charlton

Jack Charlton (Ashington, Groot-Brittannië, 1935) was een voormalige Engelse voetballer en trainer. Hij speelt als voetballer zijn hele carrière bij Leeds United. Met de club wordt hij landskampioen, wint hij de FA Cup en wint hij de UEFA-Cup. Ook vormt hij samen met Bobby Moore een ijzersterk verdedigingsduo in het Engelse elftal, waarmee hij in 1966 wereldkampioen wordt. Wij Nederlanders kennen de Giraffe vooral als trainer van het Ierse elftal. In 1988 op het EK verstoort Willem Kieft de Ierse droom door 8 minuten voor tijd te scoren, waardoor Nederland uiteindelijk de halve finale haalt. Na zijn carrière als trainer is Jack Charlton in te huren als gastspreker. Jack Charlton overlijdt op 10 juli 2020. Hij is 85 jaar geworden. (Foto: ANP)

1938: de geboortedag van Corine Spier-Rottschäfer

Corine Spier-Rottschäfer (Amsterdam, 1938) was de eerste Nederlandse Miss World. In 1957 wordt ze zowel Miss Holland als Miss Europe. Als in 1959 de oorspronkelijke Nederlandse kandidate uitvalt, wordt Corine naar de Miss World verkiezing in Londen gestuurd. Corine wint en verdient 4.000 gulden. Ze verdient ook nog eens een auto en benzinebonnen. Omdat ze de auto niet naar Nederland kan vervoeren, verkoopt ze die en verdient ze hiermee nog eens 6.000 gulden. Na haar carrière als model heeft Corine jarenlang een modellenbureau, Corine’s Agency genaamd. Corine Spier-Rottschäfer overlijdt op 24 september 2020. Ze is 82 jaar geworden.  (Foto: ANP)

1958: de geboortedag van Simone Kleinsma

Simone Kleinsma is geboren in Amsterdam in 1958. Ze begint in 1974 haar opleiding aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Daar ontvangt zij al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs. Deze wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling. Simone reist door het land met Gerard Cox in het cabaretprogramma’s: Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en De Steilewandrace. In 1982 vertegenwoordigt zij met Floor van Zutphen en Soesja Citroen ons land op het Knokke Songfestival, waar het trio de tweede prijs behaalt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE