Historie van 8 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 november hebben plaatsgevonden.

1895: ontdekking van de röntgenstralen

Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstralen. Deze elektromagnetische golven gaan ongehinderd door zachte materialen heen.

1923: de Bierkellerputsch

Adolf Hitler en enkele vooraanstaande nazi’s in München proberen de macht te grijpen. Hitler hoopt vanuit München de regering van de Weimarrepubliek omver te werpen. Hij krijgt echter niet voldoende steun en de poging wordt uiteindelijk door politie en leger neergeslagen. Deze gebeurtenis vindt plaats in de Bürgerbräukeller, daarom wordt hij ook wel eens de Bierkellerputsch genoemd.

1962: oplevering van de miljoenste naoorlogse woning

In Zwolle wordt de miljoenste naoorlogse woning opgeleverd. Het huis staat in de wijk Dieze en het adres is Hogenkampsweg 139.

1938: de geboortedag van Pleuni Touw

Pleuni Touw (Bergen op Zoom, 1938) is een Nederlandse actrice. In 1962 komt ze van de Arnhemse toneelschool. In dat najaar maakt ze haar debuut in het theater. In de loop der jaren is ze te zien in tal van films, televisieseries en theaterproducties. Haar bekendste rol is uit de tv-serie De Stille Kracht. In 1975 trouwt ze met acteur Hugo Metsers. Ze wint in 2009 een Gouden Kalf voor haar rol in de film Bride Flight. In 2012 speelt ze de rol van Mama Deen in de tv-serie van MAX getiteld Dokter Deen. Ze is in deze serie de pleegmoeder van Maria.

1946: de geboortedag van Guus Hiddink

Guus Hiddink (Varsseveld, 1946) is een Nederlandse voetbaltrainer en ex-voetballer. In zijn jeugd voetbalt hij voor de amateurvereniging van Varsseveld. In 1967 maakt hij de overstap naar De Graafschap, waar hij zijn debuut maakt in de Eerste Divisie. Hierna speelt hij nog voor PSV, NEC, Washington Diplomats en San Jose Earthquakes. De trainerscarrière van Hiddink start ook bij De Graafschap. Hierna traint hij verschillende clubs in binnen- en buitenland. Op 22 juli 2005 horen we dat Hiddink benoemd is tot bondscoach van Australië. Dit combineert hij met zijn werk voor PSV. Nadat Hiddink op 9 april 2006 met PSV voor de laatste keer landskampioen wordt, benoemt de burgemeester van Eindhoven hem tot ereburger van Eindhoven. Op 10 april 2006 maakt Guus Hiddink bekend dat hij bondscoach van Rusland wordt. Hij maakt een uitstapje naar de Londense club Chelsea begin 2009 als interim-coach. Dit is echter van korte duur. Aan het eind van het seizoen hervat Hiddink zijn werkzaamheden bij de Russische voetbalbond. Rusland weet zich echter niet te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika in 2010 waardoor Hiddink ontslag neemt. Hij wordt trainer van het Turkse nationale team. In 2011 wordt Hiddink regelmatig in verband gebracht met Ajax maar dat blijkt niet op waarheid te berusten: Hiddink tekent in 2012 een contract bij het Russische Anzji Machatsjkala om in juli 2013 weer ontslag te nemen. Hij volgt in 2014 Louis van Gaal op als bondscoach. Hiddink vertrekt in de zomer van 2015 noodgedwongen als gevolg van tegenvallende prestaties. Zijn opvolger is Danny Blind. Maar ook met een nieuwe bondscoach weet Oranje zich niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk in 2016. In 2018 is Hiddink bondscoach van China onder 23. In september 2019 ontslaan de Chinezen hem.

1952: de geboortedag van Jan Raas

Jan Raas (Heinkenszand, 1952) is een voormalig Nederlands wielrenner en ploegleider. Hij is voornamelijk goed in het rijden van klassiekers. Hij weet maar liefst vijf maal de Amstel Gold Race te winnen. In 1979 wordt hij wereldkampioen op de weg in Valkenburg. Raas rijdt slechts twee maal de Tour de France uit. Hij wint echter wel tien etappes. Na zijn carrière als renner wordt hij ploegleider. Aanvankelijk met succes, later met wat minder succes.

1956: de geboortedag van Jan Douwe Kroeske

Jan Douwe Kroeske wordt in 1956 geboren in Harderwijk. Hij gaat naar de HAVO op het Christelijk College Nassau-Veluwe. Hij studeert aan de Pedagogische Academie en is bevoegd leraar lichamelijke opvoeding. Jan Douwe Kroeske presenteert sinds de tweede helft van de jaren 80 tv-programma’s. Hij is breed georiënteerd: in sport, muziek, techniek en sport. Hij begint bij de VARA en RTL5. Kroeske is een van de vaste presentatoren van het wetenschapsprogramma voor jongeren Jules Unlimited en is hij de voice-over van Twaalf steden, dertien ongelukken. Ook presenteert hij voor de radio Langs de Lijn en Radio Tour de France.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE