Historie van 8 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 oktober hebben plaatsgevonden.

1573: Alkmaars Ontzet

Alkmaar wordt ontzet. De Spanjaarden worden uit Alkmaar verdreven. Met kokend teer en brandende takkenbossen wordt er tegen de Spanjaarden gevochten. Dit betekent een keerpunt in de strijd tegen de Spanjaarden. Het is de eerste Nederlandse overwinning tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

1958: implantatie 1e pacemaker

De Zweedse chirurg Ake Senning implanteert de 1e pacemaker. Het apparaat begeeft het al na 3 uur en wordt vervangen door een exemplaar dat het 2 dagen uithoudt. De patiënt, de 43-jarige Arne Larsson, die in totaal 23 maal een nieuwe pacemaker krijgt ingebracht, overlijdt pas in 2001.

1971: staatsbezoek van keizer Hirohito

Keizer Hirohito van Japan brengt met zijn vrouw een bezoek aan Nederland. Vele Nederlanders zijn ontzet. De keizer staat namelijk aan het hoofd van Japan ten tijde van de Japanse expansiedrift in de jaren 30 en 40 en leidt Japan in de Tweede Wereldoorlog. Veel Nederlanders zitten in Japanse interneringskampen tijdens de bezetting van Nederlands-Indië. Eén van hen is Wim Kan, die in 1971 fel protesteert tegen het bezoek van de Japanse keizer.

1984: Bart Vos beklimt de Mount Everest

In 1984 bereikt Bart Vos als 1e Nederlander de top van de Mount Everest. Dat beweert hij althans. In de Nederlandse en internationale klimwereld wordt inmiddels ernstig getwijfeld aan dit verhaal. In 2000 verschijnt het boek Eén Meter Everest, waarin beweerd wordt dat Bart Vos nooit op de top van de hoogste berg ter wereld heeft gestaan.

1998: start van de afzetting van president Clinton

Het Huis van Afgevaardigden begint een afzettingsprocedure tegen president Clinton. Dit doet zij op grond van verdenkingen van meineed en tegenwerking van de rechtsgang. Legendarisch in deze Lewinsky-affaire wordt zijn uitspraak: “I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinsky”.

1924: de geboortedag van Rika Jansen

Rika Jansen (Amsterdam, 1924) was een Nederlandse actrice en zangeres. Rika wordt geboren als Hendrika Elisabeth Jansen. Ze heeft een hit met M’n Wieggie Was Een Stijfselkissie. Als jong meisje valt Rika in de Geldersekade. Hier houdt ze tyfus en de ziekte van Weil aan over. In het ziekenhuis verliest Rika haar haren, maar later groeien die gelukkig weer aan. Haar bijnaam ‘Zwarte Riek’ dankt Rika aan haar zwarte haar. Ze is getrouwd geweest met Kees Manders, de broer van Tom Manders. Hij schrijft het lied Amsterdam Huilt (Waar Het Eens Heeft Gelachen), een nummer dat geen grote hit is geworden, maar wel het bekendste lied is van Zwarte Riek. In 2014 verschijnt Zwarte Riek – Het levensverhaal van Rika Jansen, een biografie geschreven door Kees Rutgers. Rika Jansen, Zwarte Riek, overlijdt in Zandvoort op 21 januari 2016. Ze is 91 jaar geworden.

1947: de geboortedag van Maurice de Hond

Maurice de Hond wordt in 1947 geboren in Amsterdam. Het grootste deel van zijn leven woont hij ook in de hoofdstad. Maurice is een Nederlandse opiniepeiler en ondernemer. Hij is een avontuurlijke zakenman en ondersteunt of leidt bij verschillende bedrijven grote projecten.

1948: de geboortedag van Jack Spijkerman

Jack Spijkerman (IJmuiden, 1948) is een Nederlandse cabaretier en televisie- en radiopresentator. In 1981 richt Jack de cabaretgroep Dubbel en Dwars op. In 1982 wint deze groep de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Van begin jaren 90 tot 2005 verschijnt hij op televisie met het programma Kopspijkers. In 2002 wint hij daarmee de Gouden Televizier-ring voor beste programma van het jaar. In 2005 wordt zijn contract met de VARA beëindigd als bekend wordt dat hij bij Talpa begint. Het publiek vindt dit een hypocriete zet van de ‘linkse’ Spijkerman die naar de commerciëlen gaat. De kijkcijfers dalen dramatisch en zijn programma wordt van de buis gehaald. Een tijd lang wordt weinig tot niets vernomen van Spijkerman tot hij in 2009 begint met het programma Wat Vindt Nederland? voor RTL 4. Tevens is hij presentator van het programma Echt Waar?!.

1952: de geboortedag van Jan Marijnissen

Jan Marijnissen (Oss, 1952) is een Nederlandse politicus. Hij is de jongste van 4 kinderen. Sinds 1994 is hij fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) in de Tweede Kamer en sinds 1988 is hij landelijk voorzitter van die partij. Jan Marijnissen draagt aanzienlijk bij aan de groei van de SP; in 1994 begint deze partij met 2 zetels in het parlement. Dit aantal groeit naar 5 zetels in 1998 en groeit vervolgens door naar 9 zetels in 2002 en 2003. Bij de verkiezingen van 2006 loodst hij zijn partij naar 25 Kamerzetels. In 2008 treedt hij wegens gezondheidsredenen af als partijvoorzitter. Tot en met 16 juni 2010 is hij Kamerlid.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE