Historie van 8 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 8 september hebben plaatsgevonden.

1936: verloving van prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld

Kroonprinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld verloven zich.

1980: grote krakersrellen

Het kraakpand De Vogelstruys in Amsterdam wordt ontruimd. Er breken rellen uit.

1983: overlijden Wim Kan

Cabaretier Wim Kan overlijdt in Nijmegen op 72-jarige leeftijd. Hij behoort samen met Toon Hermans en Wim Sonneveld tot de Grote 3 in de Nederlandse cabaretgeschiedenis. Youp van ’t Hek vertelt in Villa VdB over 1 van zijn grote voorbeelden.

1992: restauratie van Newmans schilderij met een verfroller

Vandaag blijkt dat de restauratie van het schilderij Who’s Afraid Of Red, Yellow And Blue III van Barnet Newman door een Amerikaanse restaurateur met een verfroller is gedaan. Deze 3de versie van het schilderij hangt in het Stedelijk Museum te Amsterdam. In 1986 gaat een verwarde bezoeker het schilderij met een mes te lijf.

1925: de geboortedag van Peter Sellers

Peter Sellers (Southsea, Groot-Brittannië, 1925) was een Britse acteur. Hij wordt in de jaren 50 populair met de in Groot-Brittannië beroemde radioshow The Goon Show met onder anderen Spike Milligan. In de show zijn sketches te beluisteren. Onder meer The Beatles zijn grote fans van de show. Sellers wordt wereldberoemd met de film Dr. Strangelove waarin hij maar liefst 3 rollen speelt. Hij krijgt voor deze film een Oscarnominatie. Tevens geniet hij bekendheid door de film Being There waarin hij een wereldvreemde man speelt. Maar de meeste mensen kennen Peter Sellers als hoofdinspecteur Jacques Clouseau van The Pink Panther-films. Hele generaties liggen tot op de dag van vandaag dubbel van het lachen bij het zien van het gestuntel van de gekmakende inspecteur. De scène met de hond wordt gezien als één van de beste grappen van de vorige eeuw. Peter Sellers overlijdt op 24 juli 1980 in Londen.

1951: de geboortedag van Corry Konings

Corry Konings wordt in 1951 geboren in Breda. Op 15-jarige leeftijd is ze zangeres van De Mooks. Haar talent wordt herkend door de platenhandelaar Ries Brouwer. Zij maakt dan kennis met Pierre Kartner, die haar introduceert bij de Rekels. De Rekels is een dansorkest bestaande uit Kees Dekkers, Jos van Zundert, André de Jong, Jacques Wagtmans en Frans Biezen. De groep komt onder de hoede van Pierre Kartner en maakt enkele singles. Het meest bekend is Vaarwel, Ik Zal Geen Traan Om je Laten. Dit nummer is de eerste hit van Corry & de Rekels. De grote doorbraak komt met Huilen is voor Jou Te Laat (1970).

1960: de geboortedag van Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk (Amsterdam, 1960) is een Nederlandse journalist en televisiepresentator. In 1984 begint hij zijn journalistieke carrière als medewerker bij de kunstredactie van Het Parool. In 2001 maakt hij de overstap naar de televisie. Hij gaat werken voor de Amsterdamse zender AT5. Hij werkt dan achter de schermen, terwijl hij graag vóór de schermen wil werken. Deze kans krijgt hij voorafgaand aan de Kamerverkiezingen in januari 2003. Hij presenteert het politieke programma Nederland Kiest. Hij krijgt landelijke bekendheid als presentator van de dagelijkse show De Wereld Draait Door. Vlak voor het overlijden van Willem Duys wijdt Matthijs van Nieuwkerk een uitzending aan de coryfee. Talloze gasten, onder wie Mies Bouwman, brengen een hommage aan de unieke radio- en televisiepersoonlijkheid. Hij presenteert in 2013 De Wereld Leert Door. In maart 2020 stopt hij met het presenteren van De Wereld Draait Door. Vanaf 31 december 2020 is Matthijs van Nieuwkerk te zien met het programma Matthijs Gaat Door voor BNNVARA.

1970: de geboortedag van Helga van Leur

Helga van Leur (Schoonhoven, 1970) is een weervrouw. Zij studeert in Wageningen in de richting van bodem, water en atmosfeer. Tijdens een stage komt ze terecht bij MeteoConsult. Uiteindelijk blijft ze hier 5 jaar werken. Ze wordt in deze tijd bekend door haar weerberichten op diverse radio- en televisiezenders. Helga presenteert het weer voor RTL4 en RTL5. Daarnaast houdt zij zich bezig met het houden van lezingen en het schrijven van boeken en artikelen over het weer. In 1998 wordt zij verkozen tot beste weervrouw door internationale vakgenoten. In 2008 en in 2010 wordt zij verkozen tot beste weervrouw van het jaar in Nederland. Na 20 jaar het weer te hebben gepresenteerd voor RTL, doet zij dat op 30 juni 2017 voor het laatst.

1976: de geboortedag van Sjeng Schalken

Sjeng Schalken (Weert, 1976) is een voormalige Nederlandse tennisser. Hij begint op 3-jarige leeftijd al met tennissen. In 1994 wint hij de US Open voor junioren en staat hij in de halve finale voor junioren op Wimbledon. In diverse toernooien wint hij de eerste prijs. Hij wint echter nooit een Grand Slam-toernooi. In 1996 maakt hij voor het eerst deel uit van het Nederlandse Davis Cup-team. Op 10 juli 2006 heeft hij een dochter gekregen met de naam Jackie. In 2007 stopt Sjeng vanwege ziekte en blessures met tennis. Hij brengt daarna een kledinglijn uit.


Reacties

Geef een reactie