Historie van 9 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 april hebben plaatsgevonden.

1609: wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Een 12-jarige wapenstilstand wordt van kracht tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. De 2 landen zijn met elkaar in oorlog. Deze oorlog zal uiteindelijk de geschiedenis in gaan als de Tachtigjarige Oorlog. In 1621 wordt de strijd hervat.

2005: huwelijk van prins Charles en Camille Parker Bowles

Prince Charles en Camilla Parker Bowles geven elkaar het ja-woord op 9 april 2003. Het bruidspaar zou eigenlijk trouwen op 8 april, 1 dag eerder. Er wordt echter bekend dat op 8 april Paus Johannes Paulus II begraven wordt. De relatie tussen Charles en Camilla is lang het onderwerp geweest van de roddelbladen. Charles bekent in een interview in de jaren 80 dat Camilla en hij een relatie hebben. De prins van Wales is dan nog getrouwd met prinses Diana. Wanneer een telefoongesprek tussen de 2 wordt gepubliceerd, spreekt men zelfs van ‘Camillagate’. (Foto: ANP).

2011: schietpartij in Alphen aan de Rijn

Tristan van der Vlis schiet in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn 6 mensen dood en verwondt er 17. Van der Vlis (24) is lid van een schietvereniging en heeft daarom meerdere wapens tot zijn beschikking. Na zijn daad pleegt hij zelfmoord. Over de motieven van de schutter blijft veel onduidelijk. Wel blijkt de dader te kampen met psychische problemen. (Foto: ANP).

1932: de geboortedag van Carl Perkins

Carl Perkins (Tennessee, VS, 1932 – 1998) was een legendarische rockabilly zanger en gitarist. Zijn bijnaam luidt The King Of Rockabilly. Zijn vrouw en hij horen Blue Moon Of Kentucky van Elvis op de radio. “Dat klinkt net als jullie”, zou zijn vrouw gezegd hebben. Als Elvis de eerste opnamen van het nummer in de studio hoort, zegt hij: “Dat klinkt net als Carl Perkins”. Perkins gaat naar Sun records Studio in 1954 en krijgt een contract. Hij schrijft later Blue Suede Shoes, zijn enige nummer één hit. Ironisch genoeg wordt het nummer pas echt beroemd van de versie van Elvis.

1962: de geboortedag van Monique des Bouvrie

Monique des Bouvrie (1962) is een Nederlandse styliste. Ze wordt geboren in Apeldoorn en na haar middelbare school volgt ze een PR-opleiding. Als ze in 1986 de bekende Nederlandse meubel- en interieurontwerper Jan des Bouvrie leert kennen krijgt ze meer interesse in interieurinrichting. In 1989 trouwt Monique met Jan des Bouvrie. In maart 2010 komt Monique in het nieuws. Haar man Jan wordt gearresteerd wegens oplichting. Zij weet echter niet waar hij zich bevindt. (Foto: ANP).

1967: de geboortedag van Sacha de Boer

Sacha de Boer wordt in 1967 in Amsterdam geboren. Haar vader is huisarts en ze groeit op in Weesp. Na de basisschool gaat Sacha in Hilversum naar het Lyceum. Haar studie communicatiewetenschappen volgt zij aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeert af met een scriptie over AT5, de lokale televisiezender in Amsterdam.

1971: de geboortedag van Jacques Villeneuve

Jacques Villeneuve (Saint-Jean-sur-Richelieu, Canada, 1971) is een Canadees autocoureur en zanger. Hij is de zoon van de legendarische Gilles Villeneuve, de autocoureur die in 1982 in een Ferrari tijdens de kwalificatie op het circuit van Zolder in België dodelijk verongelukt. In 1995 wordt Jacques Villeneuve kampioen Indycar. Vervolgens tekent hij in 1996 bij het Formule 1-team van Frank Williams. In 1997 wordt Villeneuve wereldkampioen. Hij wint na een omstreden crash met Michael Schumacher. Zijn carrière in de F1 gaat als een nachtkaars uit. Hij rijdt in 2006 nog 3 races voor Renault en een aantal voor het Zwitserse Sauber. Villeneuve is echter geen schim meer van de coureur die hij eens was.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE