In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 augustus hebben plaatsgevonden.
1945: atoombom op Nagasaki
Nadat op 6 augustus Hiroshima is verwoest door een Amerikaanse atoombom, wordt dit keer de Japanse stad Nagasaki vernietigd door eenzelfde projectiel, genaamd Fat Man. Tienduizenden mensen komen om het leven en ontelbaren meer door stralingsziekte. Deze 2de atoomexplosie betekent het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 12 augustus capituleert Japan. Bij de explosie komt een aantal Nederlandse krijgsgevangenen om het leven.
1969: moord op Sharon Tate
De 8 maanden zwangere actrice Sharon Tate, vrouw van regisseur Roman Polanski, wordt samen met 4 anderen op gruwelijke wijze vermoord in Los Angeles. Het blijkt het werk te zijn van Charles Manson en zijn volgelingen. Later verklaart Manson zijn inspiratie onder meer te halen uit de plaat The White Album van The Beatles. Aanvankelijk krijgt Charles Manson de doodstraf. Later wordt deze omgezet in levenslang. Manson overlijdt op 19 november 2017.
1974: president Nixon treedt af
De Amerikaanse president Richard Nixon treedt af naar aanleiding van het Watergate-affaire. Zijn positie is onhoudbaar als blijkt dat hij moet hebben geweten van de illegale praktijken van zijn Republikeinse Partij. Een aantal Republikeinen breekt in in het Watergate Complex in Washington, het hoofdgebouw van de Democratische Partij. Ze luisteren de Democraten af om zo de Democratische strategie voor de verkiezingen van 1972 te weten te komen. Nixons opvolger is vicepresident Gerald Ford.
1919: de geboortedag van Joop den Uyl
Joop den Uyl (Hilversum, 1919) was een Nederlandse politicus voor de Partij van de Arbeid. In 1953 wordt hij lid van de gemeenteraad in Amsterdam. In 1956 wordt hij daarnaast lid van de Tweede Kamer. In de periode van 1967-1973 is hij fractieleider van de PvdA. In 1973 wordt hij minister-president van het kabinet-Den Uyl. In 1977 valt het kabinet mede doordat de verhouding tussen Den Uyl en Van Agt volledig verstoord is. Vervolgens komt hij terecht in de oppositie. In 1987 overlijdt hij.
1923: de geboortedag van Gerrit Kouwenaar
Gerrit Kouwenaar (Amsterdam, 1923) was een Nederlandse dichter en prozaschrijver. Hij debuteert in de Tweede Wereldoorlog met een aantal clandestiene uitgaven, waaronder Vroege voorjaarsdag. Hij schrijft in die jaren voor het communistische verzetsblad De Waarheid en na de bevrijding voor Het Vrije Volk. Hij krijgt in 1970 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Gerrit Kouwenaar overlijdt op 4 september 2014.
1946: de geboortedag van Rinus Gerritsen
Rob Gerritsen wordt op jonge leeftijd geïnfecteerd met het rock-‘n-rollvirus. Hij wil daarom graag gitaar leren spelen, maar dit lijkt niet voor hem weggelegd. Zijn jongere broer Rinus (1946) heeft de techniek echter wel snel onder de knie. Op 14-jarige leeftijd ontmoet Rinus George Kooymans. Zij gaan samen jammen en liedjes schrijven. Met de komst van Barry Hay en Cesar Zuiderwijk ontstaat de Golden Earring, waarin Rinus de basgitaar gaat spelen.
1963: de geboortedag van Whitney Houston
Whitney Houston (Newark, VS, 1963) was een Amerikaanse zangeres en actrice. Ze begint als achtergrondzangeres bij The Michael Zager Band. Ze breekt als solozangeres door in 1985 met hits als Saving All My Love For You en The Greatest Love Of All. In 1992 speelt ze naast Kevin Costner de hoofdrol in de film The Bodyguard. Ze vertolkt zelf de themesong van de film getiteld I Will Always Love You, geschreven door Dolly Parton. Deze powerballad wordt een wereldwijd succes. Daarna speelt ze nog in een aantal films en heeft ze nog enige hits. Whitney Houston kampt jarenlang met een drugsverslaving. De laatste tijd van haar leven is ze meestal negatief in het nieuws en heeft ze geen hits meer. Na een optreden treft haar bodyguard haar dood aan in een hotelkamer in Beverly Hills op 11 februari 2012. Whitney Houston is 48 jaar geworden.