Historie van 9 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 december hebben plaatsgevonden.

1947: bloedbad door militairen in Rawagede

Nederlandse militairen richten in het Indonesische dorp Rawagede een bloedbad aan. Nederland probeert door middel van militair ingrijpen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd te stoppen. In Rawagede zou zich een onafhankelijkheidsstrijder ophouden. In totaal worden 431 mannen van het dorp doodgeschoten. Achteraf wordt geen strijder aangetroffen. Nederland besluit de militairen niet te vervolgen. De VN noemen het bloedbad “opzettelijk en meedogenloos”. Op 9 december 2011 biedt de Nederlandse regering haar verontschuldigingen aan voor het bloedbad.

1968: demonstratie van de muis

Douglas Engelbart demonstreert in San Francisco de door hem bedachte muis voor de computer. Engelbart is niet alleen de uitvinder van de muis, maar is ook de stuwende kracht achter hypertext, netwerksoftware en teleconferencing.

1979: de wereld is officieel pokkenvrij

De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart de wereld officieel pokkenvrij. Pokken is een uiterst besmettelijke en levensbedreigende virusziekte die de mensheid eeuwenlang heeft geteisterd.

1992: aankondiging van de scheiding van prins Charles en prins Diana

De Britse premier Major maakt bekend dat prins Charles en prinses Diana zullen scheiden. Op 24 februari 1981 verlooft het stel zich en ze trouwen op 29 juli van datzelfde jaar in de St. Paul’s Cathedral in Londen. De scheiding wordt uiteindelijk pas in 1996 afgerond.

1998: de stropdasban van prins Claus

Prins Claus proclameert de ‘Declaration of Amsterdam’ en roept mannen op om zich van het juk van de stropdas te ontdoen. Vervolgens knipt de prins zijn das af.

1954: de geboortedag van Herman Finkers

“In Almelo, in Almelo is altijd wat te doen. Dan springt het licht op rood, dan springt het licht op groen.” Iedereen die hem ooit heeft zien optreden, weet dat deze uitspraak maar op naam kan staan van één man: Herman Finkers. Deze meester van gortdroge humor en understatements illustreert met bovenstaande hilarische opmerking het ‘immens drukke bestaan’ in de Twentse stad: in het eerste deel bouwt hij de verwachting op om die in het tweede, verklarende deel genadeloos teniet te doen. In Almelo is volgens Herman Finkers dus geen klap te beleven.

1916: de geboortedag van Kirk Douglas

Kirk Douglas (Amsterdam, New York, VS, 1916) was een Amerikaans acteur. Na zijn studie aan de St. Lawrence University krijgt hij een beurs voor de American Academy of Dramatic Arts. Hij speelt eerst in een aantal kleine Broadway producties. Hij wordt gecast als hoofdrolspeler in The Strange Love of Martha Ivers. Sindsdien neemt hij deel aan meer dan 85 producties, waaronder kaskrakers als Gunfight at the O.K. Corral en Spartacus. Kirk Douglas overlijdt op 5 februari 2020. Hij is 103 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Jan Lenferink

Jan Lenferink (Dalfsen, 1948) is een Nederlands radio- en televisiemaker. Hij werkt jarenlang voor de VPRO, waar hij meewerkt aan radioprogramma’s als Piet Ponskaart. Jan Lenferink wordt echter vooral bekend als presentator van het televisieprogramma RUR.

1954: de geboortedag van Pia Dijkstra

Pia Dijkstra (Franeker, 1954) is een voormalig Nederlandse tv-presentatrice en is tegenwoordig Kamerlid voor D66. Pia studeert Theologie in Amsterdam en wordt in 1978 voorlichter bij de IKON. Zes jaar later vertrekt ze naar de Wereldomroep en na twee jaar wordt ze verslaggeefster bij de NCRV radio. In 1988 mag ze een screentest doen voor het Journaal. Hierna is ze tien jaar lang één van de vaste gezichten van Het Achtuurjournaal. In juni 2010 staat Pia Dijkstra op de dertiende plaats voor de Tweede Kamerverkiezingen voor D66. De partij haalt tien zetels. Door een grote hoeveelheid voorkeurstemmen is zij toch Kamerlid geworden.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE