Historie van 9 februari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 februari hebben plaatsgevonden.

1946: oprichting van de PvdA

Op 9 februari 1946 wordt de Partij van de Arbeid opgericht als voortzetting van de vooroorlogse Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA wil een doorbraakpartij zijn. Liberalen, sociaaldemocraten en christen-democraten, die in het verzet tegen de Duitsers hebben samengewerkt, willen samen één partij vormen. Al snel blijkt de PvdA te links voor veel voormalig-VDB leden, wat leidt tot de oprichting van de VVD in 1948.

1950: McCarthy start een communistenjacht

De Amerikaanse senator Joe McCarthy begint met een toespraak een heksenjacht op vermeende communisten. Hij sleept honderden Amerikanen voor een commissie en beschuldigt hen op een agressieve wijze. Hij confronteert ze met onwaarheden en presenteert feiten die hij heeft van horen zeggen. Vele beschuldigden verliezen hun baan en reputatie. McCarthy vindt zijn Waterloo als naar zijn mening veel communisten in het Amerikaanse leger zitten. Ook van deze beschuldiging blijkt niets waar.

1964: The Beatles veroveren Amerika

The Beatles veroveren Amerika. Na 2 dagen eerder door duizenden uitzinnige fans te zijn opgewacht, treden The Beatles op in de Ed Sullivan Show. Er kijken van de 192 miljoen Amerikanen meer dan 73 miljoen naar The Fab Four. Het schijnt dat in de gehele VS op dat moment nauwelijks criminaliteit plaatsvindt. Met dit optreden vestigen The Beatles zich als populairste band ter wereld, een titel die ze niet meer zullen kwijtraken. (Foto: ANP).

1968: opening van de Erasmuslijn

Prinses Beatrix opent de eerste Nederlandse metrolijn. De metrolijn loopt van Rotterdam Centraal Station naar het Zuidplein. Deze zogenaamde Erasmuslijn wordt in de jaren 70 en 80 verlengd. Nu rijdt de metro door tot in Spijkenisse. (Foto: ANP).

1924: de geboortedag van Anton Heyboer

Anton Heyboer (Bandang, Indonesië, 1924-Den Ilp, 9 april 2005) was een Nederlands kunstenaar. Zijn kunst wordt niet altijd begrepen, evenals zijn levensstijl. Heyboer heeft een boerderij in Den Ilp. Hij leeft daar samen met zijn 5 vrouwen, waardoor de boerderij een bezienswaardigheid wordt. Heyboer is zeer productief. Hij tekent, schildert en maakt etsen. Zijn vrouwen verkopen zijn werk in Den Ilp, hetgeen tot op de dag van vandaag aldaar te verkrijgen is. Anton Heyboer overlijdt in 2005 in zijn slaap. (Foto: ANP).

1928: de geboortedag van Herman Pieter de Boer

Herman Pieter de Boer (Rotterdam, 1928) was een Nederlands auteur en journalist. Als vaste medewerker van het weekblad De Tijd schrijft hij verhalen en columns. Naast verhalenbundels schrijft hij ook gedichten, cabaretprogramma’s, en teksten voor radio en televisie. Bekende liedjes van hem zijn onder andere Visite gezongen door Lenny Kuhr en Op een Onbewoond Eiland voor Kinderen voor kinderen. Dit laatste nummer, met muziek van Tonny Eyk, wordt in 2009 gekozen tot het beste Kinderen voor Kinderen-lied aller tijden. Herman Pieter de Boer overlijdt op 1 januari 2014. (Foto: ANP).

1928: de geboortedag van Rinus Michels

Rinus Michels (Amsterdam, 1928-Aalst, 3 maart 2005) was de beste trainer van de vorige eeuw. Als voetballer komt De Generaal 12 jaar uit voor Ajax en wordt hij 2 maal landskampioen. Ook speelt hij 5 maal voor het Nederlands Elftal. Zijn grootste successen behaalt Meneer Michels (zoals de spelers hem noemen) als trainer van Ajax. Hij bereikt in 1969 de finale van de Europacup 1 en verliest die van AC Milan. In 1971 is Panathinaikos de tegenstander en wint Ajax voor de eerste keer de Europacup 1. Daarna verhuist Rinus Michels naar Barcelona waar hij landskampioen wordt. Later wordt hij nog trainer van Köln en Leverkusen en van het Amerikaanse LA Aztecs. Als trainer van Oranje verliest hij de finale om de wereldcup van West-Duitsland in 1974. In 1988 wint hij met Oranje het Europees Kampioenschap voor landenteams. Rinus Michels had een prachtige stem en zong onder meer in 1974 tijdens het WK het lied Droomland. Rinus Michels geldt als de bedenker van Totaalvoetbal. Zijn bekendste uitspraak is Voetbal is Oorlog. De FIFA verkiest Rinus Michels in 1999 tot De Beste Trainer van de Eeuw. (Foto: ANP).

1942: de geboortedag van Carole King

Carole King is een bekende singer-songwriter. Vooral met haar eerste echtgenoot Gerry Goffin schrijft zij in de jaren 60 de ene hit na de andere. Het bekendste nummer uit die tijd is A Natural Woman. Maar dat is niet de enige hit van haar en van Gerry Goffin. Will You Love Me Tomorrow, Take Good Care Of My Baby van ondermeer Dion and the Belmonts. Ook het nummer Chains op de eerste plaat van The Beatles is van haar en Goffin. Nog 2 grote hits van de hand van het schrijversduo zijn The Locomotion en (Something Tells Me) I’m Into Something Good van Herman’s Hermits.

1966: de geboortedag van Ellen van Langen

Ellen van Langen (Oldenzaal, 1966) is een voormalig Nederlands atlete, die beroemd wordt door het behalen van een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Het is voor het eerst sinds Fanny Blankers-Koen dat Nederland een gouden medaille behaalt op een loopnummer. Na deze prestatie maken blessures een vervolg van Van Langens carrière onmogelijk. Tegenwoordig is ze actief als atleten-manager. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE