Historie van 9 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 januari hebben plaatsgevonden.

1464: de eerste bijeenkomst van de Staten-Generaal

De eerste Staten-Generaal der Nederlanden komen bijeen. Dit vindt plaats in het Vlaamse Brugge.

1814: oprichting van de Koninklijke Landmacht

Koning Willem I richt de Koninklijke Landmacht op, de zogenoemde Staande Armee op. Het bestaat uit louter vrijwillige beroepsmilitairen. Er melden zich echter te weinig mannen waardoor de overheid de dienstplicht invoert.

1983: 2 explosies tijdens Ajax-F.C. Den Haag

F.C. Den Haag supporters gooien tijdens de wedstrijd Ajax-F.C. Den Haag 2 fragmentatiebommen in een vak met Ajaxfans. Ongeveer 20 mensen raken gewond, van wie 1 zwaar. De politie pakt 2 Den Haag-supporters op.

1920: de geboortedag van Clive Dunn

Clive Dunn (Londen, Groot-Brittannië, 1920) was een Brits zanger en acteur. Hij zit tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse leger hetgeen hem later goed van pas komt. Vanaf 1968, hij is dan 48 jaar, speelt hij de rol slager en Korporaal Jones in de serie Dad’s Army, oftewel Daar Komen De Schutters in het Nederlands. Wekelijks liggen miljoenen mensen dubbel van het lachen om de belevenissen van de Home Guard onder de bezielde leiding van Kapitein Mainwairing. Bij de minst geringe spanning schreeuwt Jones ‘Geen Paniek, Geen Paniek’, No Panic, No Panic. Daarnaast wil hij iedere Duitser te lijf gaan met een bajonet om die dan te steken in een plek ‘waar ze het niet zo fijn vinden’. Na De Schutters speelt Clive Dunn nog verschillende rollen waarna hij en zijn vrouw emigreren naar de Algarve. Clive Dunn overlijdt aldaar op 7 november 2012.

1938: de geboortedag van Aad Kosto

Aad Kosto (Oegstgeest, 1938) is een voormalig politicus voor de PvdA. Kosto beleeft een tumultueuze periode wanneer hij in 1989 als staatssecretaris van het kabinet-Lubbers III aantreedt. Op 13 november 1991 plegen leden van de mysterieuze groep RaRa een aanslag op zijn huis in het Noord-Hollandse Grootschermer, uit protest tegen zijn asielbeleid. Kosto weet op het nippertje te ontkomen. Drie jaar later is hij het doelwit van een woedende Tweede Kamer. Als minister moet Kosto zich verdedigen in de affaire rondom procureur-generaal Rolph Gonsalvez. Daarna is hij tot 2008 lid van de Raad van State. Vervolgens wordt hij voorzitter van de Stichting Auteursbelangen. (Foto: ANP).

1941: de geboortedag van Joan Baez

Joan Baez (New York, VS, 1941). Amerikaanse protestzangeres en politiek activiste. Zij wordt in de jaren ’60 vooral bekend door haar covers van andere bekende artiesten en haar langdurige relatie met Bob Dylan, van wie ze veel nummers gebruikt op haar op haar live-sets. De twee leren elkaar kennen in 1961. Baez heeft op dat moment net haar debuutalbum uitgebracht, terwijl Dylan nog in de anonimiteit verkeert. Haar grootste hit Diamonds and Rust gaat naar verluidt over haar relatie met de invloedrijke folkzanger. Baez belandt in dezelfde periode ettelijke malen in gevangenis vanwege deelname aan antimilitaristische manifestaties. Vandaag de dag doet ze het rustiger aan. Desondanks treedt ze in 2009 twee maal op in Nederland. In april 2011 treedt ze op in Eindhoven. (Foto: ANP).

1953: de geboortedag van Theodor Holman

Theodor Holman is schrijver, columnist, radiopresentator en journalist. Voordat Nederland kennismaakt met de vriendelijke en onzekere Holman in de vorm van zijn columns en televisieoptredens schrijft hij lange tijd voor weekblad De Nieuwe Revu. Eind jaren negentig schrijft hij enkele scenario’s voor zijn vriend – de vermoorde filmmaker Theo van Gogh – waaronder: Interview, Medea en Cool. Tegenwoordig is hij te horen als presentator van het radioprogramma OBA Live op radio 5. Dat presenteert hij vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Tevens schrijft hij columns voor Het Parool.

1971: de geboortedag van Joost Eerdmans

Joost Eerdmans (Harderwijk, 1971) beleeft begin 2002 een stormachtige, doch zeer korte politieke carrière. Geïnspireerd door de opkomst van Pim Fortuyn besluit Eerdmans zich aan te sluiten bij de inmiddels vermoorde LPF-leider. Fortuyn gelooft in de pientere Eerdmans en plaatst hem op nummer 19. Een verkiesbare plaats zo blijkt enkele maanden later bij de verkiezingen van 15 mei 2002. In de bonte verzameling gelukszoekers die de LPF-fractie opmaken onderscheidt Eerdmans zich door een gedegen dossierkennis en een heldere, rustige manier van debatteren. Bij de vervroegde verkiezingen, enkele maanden later staat hij op plaats twee. In 2006 besluit Eerdmans echter de LPF te verlaten om samen met Marco Pastors de nieuwe partij EénNL op te richten. De partij slaagt er echter niet in om genoeg stemmen te trekken voor een plaats in de Tweede Kamer. In 2009 wordt hij wethouder voor Leefbaar Capelle in Capelle aan den IJssel. Hij verlengt deze functie na de verkiezingen van 2010 die in Capelle worden gewonnen door Leefbaar Capelle. Tevens presenteert hij voor BNN het programma Peptalk en vanaf 2011 voor WNL het programma Uitgesproken. Daarna presenteert hij tot december 2013 voor dezelfde omroep iedere avond om 18:30 uur op radio 1 het programma Avondspits. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 is Joost Eerdmans lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Vanaf 15 mei 2014 is hij wethouder veiligheid, handhaving en buitenruimte en is hij locoburgemeester. Hij bekleedt deze functie tot en met 2018, waarna hij zitting neemt in de gemeenteraad. Hij zou voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 op de lijst van Forum voor Democratie staan. Na strubbelingen binnen de partij stapt hij in november 2020 echter weer uit het Forum voor Democratie. Hij besluit samen met Anabel Nanninga, voormalig senator van het Forum voor Democratie, een nieuwe rechtse partij op te richten genaamd JA21. JA21 behaalt 3 zetels in de Tweede Kamer tijdens de verkiezingen in 2021. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE