Historie van 9 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 juli hebben plaatsgevonden.

1810: Napoleon lijft Koninkrijk Holland in

Het Koninkrijk Holland wordt ingelijfd bij het Franse Keizerrijk met aan het hoofd Napoleon. De broer van Napoleon, Lodewijk Napoleon Bonaparte, is vanaf 1806 koning van Holland, al behoudt Lodewijk zijn Franse staatsburgerschap. Lodewijk wil een eigen koers varen en komt op voor de belangen van het Koninkrijk Holland, tegen de instructies van zijn broer in. Als gevolg daarvan moet Lodewijk in 1810 aftreden en wordt het Koninkrijk Holland ingelijfd bij Frankrijk.

1922: Weissmuller vestigt een record op de vrije slag

Johnny Weissmuller, die later bekend wordt als Tarzan, is de 1e mens die de 100 meter vrije slag zwemt onder de minuut. Zijn tijd is 58,6 seconden. (Foto: ANP)

1982: Coca-Cola light komt op de markt

Naast Coca-Cola is er vanaf vandaag ook Coca-Cola light te drinken. Deze variant heeft minder suiker. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Tom Hanks

Tom Hanks is de eerste acteur na Spencer Tracy die 2 keer achter elkaar de Oscar voor beste acteur wint. Hij wint de prijs voor zijn prestaties in films Philadelphia en Forrest Gump. Tom Hanks  is geboren in 1956 in Concord, Californië. Hij heeft geen acteerervaring op de middelbare school. Hij kan zelfs geen rol krijgen bij de toneelclub op die school. In plaats daarvan doet hij auditie bij een plaatselijke toneelvereniging. Hij krijgt een uitnodiging van de regisseur van die vereniging om naar Cleveland te komen, waar zijn acteercarrière start.

1947: de geboortedag van O.J. Simpson

O.J. Simpson (San Francisco, Californië, VS, 1947) is een voormalige American Football-speler en acteur. Hij is het bekendst van de beschuldiging zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord. Voor deze dubbele moord wordt hij in 1994 na een lange strafzaak vrijgesproken, maar in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden. In 2006 verschijnt het zijn boek If I Did It, waarin hij beschrijft wat er zou zijn gebeurd, als hij de moorden echt zou hebben gepleegd. In 2008 wordt hij in de Amerikaanse staat Nevada veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf wegens beroving en kidnapping. Hij kan na 9 jaar vrij komen wegens goed gedrag. Hij wordt op 1 oktober 2017 in vrijheid gesteld. (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van Jerney Kaagman

Jerney Kaagman (Den Haag, 1947) is een Nederlandse zangeres, jurylid van het programma Idols en voormalig voorzitter van de BV Pop. In 1969 wordt ze zangeres van de Nederlandse band Earth and Fire. De band heeft grote hits met Seasons, Memories, Maybe Tomorrow Maybe Tonight, Love of Live en Weekend. Vooral het laatste nummer staat bij de mannen in het geheugen gegrift. Jerney danst op een wel zeer exotische wijze op het nummer in een strak leren pak. Jerney is tevens bloot te bewonderen in de Playboy. Tot en met 2008 is ze voorzitter van de stichting Conamus. In 2009 wordt Jerney benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2012 maakt ze bekend dat ze de ziekte van Parkinson heeft. (Foto: ANP)

1976: de geboortedag van Jochem Uytdehaage

Jochem Uytdehaage (Utrecht, 1976) is een voormalige Nederlandse schaatser. Hij wint in 2002 de gouden medaille op zowel de 5 als de 10 kilometer tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. Hij is ook de eerste man die een tijd onder de 13 minuten neerzet op de 10 kilometer. In 2002 wordt hij uitgeroepen tot Nederlands sportman van het jaar. Van 1998 tot aan het einde van 2006 maakt Uytdehaage deel uit van de TVM-ploeg, waar hij wordt getraind door Gerard Kemkers. Na 2 teleurstellende seizoenen neemt hij op 10 februari 2007 afscheid van het schaatsen. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie