Historie van 9 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 juni hebben plaatsgevonden.

1822: Graham krijgt het patent op het kunstgebit

Charles Graham uit New York krijgt het patent op het kunstgebit. Het is primitief, maar het werkt.

1934: Donald Duck is voor het eerst op het scherm

De tekenfilmfiguur Donald Duck maakt vandaag zijn debuut! The Wise Little Hen is de eerste film die verschijnt van Donald Duck. De geestelijk vader van Donald Duck is Walt Disney. Disney tekent in de jaren 20 van de 20ste eeuw filmpjes voor verschillende tekenfilmmakers. Overigens is Donald Duck het grootste deel van zijn bestaan niet door Walt Disney getekend, maar door een aantal anderen, van wie Carl Barks de meest getalenteerde was.

1966: oorlogsmisdadiger Willy Lages wordt vrijgelaten

De Duitse oorlogsmisdadiger Willy Lages krijgt voor zijn misdaden de doodstraf opgelegd. Koningin Juliana weigert uit principe haar handtekening onder het vonnis te zetten, waardoor dat niet ten uitvoer kan worden gebracht. In 1952 wordt Lages daarom veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Wegens ernstige ziekte wordt Lages op 18 mei 1966 opgenomen in het ziekenhuis. Minister van Justitie verleent hem gratie uit humanitaire overwegingen, hetgeen grote woede in Nederland veroorzaakt. Op 9 juni 1966 wordt Lages per ambulance naar de Bondsrepubliek uitgezet. Hij wordt geopereerd. Hij blijkt geen kanker te hebben, maar een darmafsluiting. Lages verlaat in november 1966 het ziekenhuis. Omdat de Bondsrepubliek volgens de grondwet geen militairen uitlevert, is Lages dus een vrij mens. Hij overlijdt bijna 5 jaar later, in 1971, aan een hersentumor. (Foto: ANP)

2015: de Duitse componist en orkestleider James Last overlijdt

De van oorsprong Duitse componist en orkestleider James Last overlijdt op 86-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Florida. Hij heeft tot op zeer hoge leeftijd doorgewerkt. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Joost Prinsen

Joost Prinsen wordt in 1942 geboren in het Brabantse Vught. Tijdens zijn middelbare school periode maakt hij de keuze voor het acteren. Na het gymnasium in ’s Hertogenbosch gevolgd te hebben vertrekt hij naar Amsterdam. In Amsterdam studeert hij verder aan de Toneelschool. Hij speelt in zijn carrière in vele toneelstukken. Daarnaast maakt hij ook lp’s, speelt hij in musicals, maakt hij hoorspelen en is hij te zien in diverse televisieseries. De Kaukasische Krijtkring van De Kersouwe in Heeswijk is het eerste toneelstuk waarin Joost Prinsen op het toneel verschijnt. Dit toneelstuk wordt wel eens gezien als het begin van zijn carrière.

1915: de geboortedag van Les Paul

Les Paul (Waukesha, Wisconsin, VS, 1915) was een Amerikaanse gitarist en uitvinder. Hij wordt bekend als gitarist met zijn toenmalige vrouw Mary Ford. Bekende nummers zijn Tennessee Waltz, Mockin’ Bird Hill en het beroemde How High The Moon. Op dit nummer presenteert Les Paul één van zijn uitvindingen: de meersporenrecorder. Hij dubbelt de stem van Mary Ford en het geluid van zijn gitaar talloze malen. Vanaf dat moment hoeft een lied niet meer in 1 keer te worden opgenomen. Ook bedenkt hij het delay-effect, waardoor een ruimtelijk idee ontstaat. Maar het meest bekend is Les Paul van de Gibson Les Paul-gitaar. De gitaar is het antwoord op het succes van de Fender Telecaster van Leo Fender uit 1949. Les Paul bedenkt de gitaar en ontwikkelt hem met Gibson. Hij komt in 1952 op de markt. De Gibson Les Paul kan worden gebruikt voor iedere stijl van muziek: van jazz tot hardrock. Les Paul overlijdt op 13 augustus 2009.

1966: de geboortedag van Jan Vayne

Jan Vayne (Zuidwolde, 1966) is een Nederlandse pianist. Hij volgt op jonge leeftijd al pianolessen, hij start daarmee op zijn 4e. Zijn eerste concert geeft hij als hij 10 jaar oud is. Hij wint dan ook zijn eerste prijzen. Hij haalt in 1990 zijn solistendiploma op het conservatorium. Inmiddels heeft hij al veel cd’s uitgebracht en is hij over de hele wereld bekend. Hij is vooral goed in het improviseren.

1963: de geboortedag van Johnny Depp

Johnny Depp (Owensboro, Kentucky, VS, 1963) is een Amerikaanse acteur. Hij speelt in het begin van zijn carrière in de langlopende politieserie 21 Jump Street. Vervolgens richt hij zich meer op het acteren in Hollywood films. Hoewel het vaak grote producties zijn, neemt Johnny Depp vooral de beetje excentrieke rollen voor zijn rekening. Zo speelt hij in de triologie van Pirates Of The Carribean, waarin hij de rare piraat Jack Sparrow speelt. Tevens is hij te zien in de verfilming van het meesterwerk van schrijver Hunter S. Thompson, getiteld Fear And Loathing In Las Vegas. In 2015 trouwt hij met de actrice Amber Heard. Het huwelijk loopt in 2016 alweer op de klippen. In 2018 beschuldigt Heard Depp van huiselijk geweld. Depps reputatie is geschaad: hij loopt filmrollen mis, Disney schuift hem aan de kant en hij wordt door Hollywood gecanceld. Johnny Depp klaagt Amber Heard aan voor smaad voor een bedrag van 50 miljoen dollar. (Foto: Shutterstock)

1963: de geboortedag van Tatjana Simic

Tatjana Simic (Zagreb, Kroatië, 1963) is een Kroatisch-Nederlands model, maar ze is ook bekend als zangeres en actrice. In 1979 verhuist ze van het Kroatische Zagreb naar het Nederlandse Rotterdam. Ze wordt in Nederland vooral bekend als de dochter Kees in de televisieserie Flodder en de diverse Flodder-films. Daarnaast poseert Tatjana voor verschillende blootbladen. Ze is het meest gefotografeerde model van mannenblad Playboy. In 1994 komt de 1e Tatjana-kalender uit. Ook maakt ze muziek. Naast het maken van televisie, films en het maken van muziek, verschijnt er in 1997 en 2000 een biografie over haar leven. In 2005 komt het boek Jij! uit, wat ze zelf heeft geschreven. Met Catherine praat ze over haar moeilijke jeugd en haar imago als seksbom.

1984: de geboortedag van Wesley Sneijder

Wesley Sneijder (Utrecht, 1984) is een Nederlandse links- en rechtsbenige middenvelder. Hij wordt door Ajax op 7-jarige leeftijd ontdekt op de talentendagen. Hij heeft een geweldige techniek, een schitterende pass en een fantastisch schot. Na Ajax verkast hij naar Real Madrid. Als alle Nederlanders daar (Sneijder, Robben, Van der Vaart, Huntelaar) in onmin vallen na een trainerswisseling vertrekt Wesley naar het Italiaanse Internazionale. Met dat team wint hij in het 1e seizoen (2009/2010) The Champions League. Vanaf 2012 speelt hij bij het Turkse Galatasaray. Wesley trouwt in 2010 met actrice, presentatrice en model Yolanthe Cabau van Kasbergen. Ze gaan in 2019 uit elkaar. In 2010 wordt hij met Oranje 2e op het WK in Zuid-Afrika. Wesley heeft een kind uit een eerder huwelijk. Zijn jongere broer Rodney speelt in de A1 van Ajax. Zijn oudere broer Jeffrey speelt tot en met 2001 bij de Amsterdammers, maar moet in dat jaar vanwege blessureleed afscheid nemen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE