Historie van 9 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 maart hebben plaatsgevonden.

1959: Barbie komt op de markt

Op de Toy Fair van 1959 wordt misschien wel de bekendste pop ter wereld geïntroduceerd. Ruth Handler ziet haar dochter met een papieren aankleedpop spelen en bedenkt dat het leuk is om zo’n pop driedimensionaal te maken. Het Amerikaanse bedrijf Mattel besluit de rechten te kopen. Modeontwerpster Charlotte Johnson maakt de eerste kleertjes. Op 9 maart wordt Barbie dan officieel geboren. Ze is vernoemd naar de dochter van Handler, die de inspiratiebron voor de pop is geweest. De eerste Barbie is verkrijgbaar als blondine en als brunette. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.
(Foto: ANP).

2001: vernietiging van de Boeddha’s van Bamyan door de Taliban

De Taliban blazen in Afghanistan 2 historische Boeddhistische beelden op. Volgens hun extreme denkbeelden hebben de beelden geen bestaansrecht in het streng Islamitische Afghanistan. De daad wordt over de gehele wereld veroordeeld. (Foto: ANP).

2011: laatste landing van de spaceshuttle Discovery

De spaceshuttle Discovery landt voor de laatste keer op het Kernnedy Space Centre. Tussen 1984 en 2011 heeft het ruimteschip 39 missies gevlogen. Na 27 jaar trouwe dienst neemt NASA Discovery uit de vlucht. (Foto: ANP).

1932: de geboortedag van Heere Heeresma

Heere Heeresma (Amsterdam, 1932) was een Nederlands schrijver en dichter. Samen met schrijvers als Guus Luijters en Mensje van Keulen schrijft hij in realistische huis-, tuin- en keukentaal. Naast boeken als ‘Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming’ heeft Heeresma onder pseudoniem ook verschillende pornografische verhalen gepubliceerd. Heere Heeresma overlijdt op 26 juli 2011 in Laren op 79-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1942: de geboortedag van John Cale

John Cale (Garnant, Wales, Groot-Brittannië, 1942) is een Brits muzikant. Cale is klassiek geschoold en speelt onder meer piano en viool. Zijn werk is bij tijd en wijle avant-gardistisch te noemen. Het is dan ook opmerkelijk dat hij zich in de jaren 60 zich aansluit bij The Velvet Underground. Deze band, met onder anderen Lou Reed, Nico en Andy Warhol als inspirator, speelt rauwe Rock & Roll. Thema’s zijn onder meer sadomassochisme en drugsgebruik. Cale’s invloed op de plaat Andy Warhol is vooral te horen op de nummers Venus In Furs en Heroïn. Het dreigende en soms hysterische geluid van zijn electrische viool is kenmerkend. Al gauw krijgen Reed en Cale ruzie waarop de laatste een succesvolle solocarrière vervolgt en een aantal wereldhits scoort. Cale’s carrière wordt daarna meer gewaardeerd in het alternatieve circuit door fervente Velvet Underground-fans. Cale en Reed maken in de jaren 90 wel samen de plaat Songs For Drella als eerbetoon aan de overleden Andy Warhol. Ook is Cale van de partij als The Velvets een reünietoernee maken. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Rob Trip

Rob Trip (Haarlem, 1960) studeert politicologie voordat hij in 1984 gaat werken bij Radio Oost in Gelderland. 4 jaar later stapt hij over naar Veronica Nieuwsradio. In 1995 wordt hij een van de vaste presentatoren van het Radio 1 journaal. Hier presenteert hij 4 ochtenden per week de journaaluitzendingen. Trip presenteert verschillende programma’s waaronder Buitenhof. Vanaf 2010 is hij presentator van het journaal. (Foto: ANP).

1965: de geboortedag van Heleen van Royen

Schrijfster Heleen van Royen is geboren in Amsterdam in 1965. Ze was getrouwd met televisiepresentator Ton van Royen. Ze volgt het vwo en studeert daarna te Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ze studeert in 1987 af en werkt vervolgens bij het Haarlems Dagblad en bij Radio Noord-Holland. Als Van Royen 13 jaar is, pleegt haar vader zelfmoord. Dit is een belangrijk thema in haar eerste boek, De Gelukkige Huisvrouw. Het boek wordt in vele talen vertaald en wordt bovendien bewerkt als toneelstuk en filmscenario. Naast boeken schrijft Van Royen columns voor Het Parool.
De boeken van Van Royen worden betiteld als lichte literatuur voor vrouwen tussen de 20 en de 30 jaar. De schrijfstijl is oppervlakkig en vlot. Dat is dan ook de kritiek die ze vaak te horen krijgt. Seks speelt een prominente rol in haar boeken en haar leven.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE