Historie van 9 mei

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 mei hebben plaatsgevonden.

1962: The Beatles tekenen bij EMI

The Beatles tekenen een platencontract bij EMI. Eerder dat jaar zijn ze afgewezen bij Decca wegens gebrek aan talent en vanwege het idee van de man van Decca dat gitaarbands aan populariteit gaan verliezen.  (Foto: ANP)

1978: PSV wint de UEFA-cup

PSV wint de UEFA-cup ten koste van het Franse Bastia. De Eindhovenaren winnen de thuiswedstrijd met 3-0 na de uitwedstrijd met 0-0 te hebben gelijkgespeeld.  (Foto: ANP)

1985: invoering van de Europadag

EU-landen voeren de Europadag in op 9 mei 1985. Op dezelfde dag in 1950 geeft de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aan dat er een supranationale Europese organisatie moet worden opgericht die later uitgroeit tot de Europese Unie. De Europadag is niet erg bekend, tóch hebben Europese ambtenaren wel een vrije dag.  (Foto: ANP)

2020: overlijden Little Richard

Op 9 mei 2020 overlijdt de Amerikaanse artiest Little Richard. Richard wordt in de jaren 50 van de vorige eeuw enorm beroemd door nummers als Tutti Frutti. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de rock ’n roll. Luister ook het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Chriet Titulaer

Chriet Titulaer wordt geboren in het Limburgse Hout-Blerick in 1943. Hij begint zijn carrière in de astronomie. Hij organiseert onder andere in 1967 een grote expositie, genaamd Mens en het Heelal, in Nederland. Het is de grootste weer-, sterren en ruimtevaartkundige manifestatie ooit in Nederland. In 1970 keert Chriet Titulaer terug naar Nederland na enige tijd te hebben doorgebracht in zowel de Verenigde Staten als Frankrijk. Hij gaat diverse programma’s presenteren over wetenschap en techniek, zowel op radio als tv. Het meest bekend wordt hij met het live televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Samen met Henk Terlingen beschrijven ze de eerste stap op de maan van Neil Armstrong voor het Nederlands publiek.

1949: de geboortedag van Billy Joel

William Martin (Billy) Joel (New York, VS, 1949) is beter bekend als Billy Joel. Hij is een Amerikaans zanger, pianist en componist. Hij produceert van 1973 tot 1993 hits waaronder zijn eerste single The Piano Man. Daarna gaat hij af en toe nog op tournee, naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.  (Foto: ANP)

1987: de geboortedag van Elle van Rijn

Elle van Rijn (Uden, 1967) is een Nederlandse actrice en schrijfster. Ze volgt de acteursopleiding aan de toneelschool in Maastricht. Na haar studie wordt ze gecontracteerd door het Noord Nederlands Toneel. Daar is ze te zien in De Knecht Van Twee Meesters, Een Onderwereldse Glimlach en Een Midzomernachtdroom. Elle is ook te zien in diverse films (Daphne Stillington, The Mousetrap en Zuster Roberta Anna). Ze verwerft vooral bekendheid door haar rol als Jo in de televisieserie Sam Sam. In 2006 debuteert ze als schrijfster van het boek De Tragische Geschiedenis Van Mijn Succes. Vervolgens verschijnt in 2008 De Hartbewaakster en in 2010 Het Vergeten Gezicht. Het jaar 2011 is een druk jaar voor Elle. Zo verschijnen De Dag Waarop Ik Johannes Klein Doodreed en De Ontvoering en is ze onder meer te zien in De Bende Van Oss. Elle vertolkt in 2012 onder meer een rol in de film Als Je Verliefd Wordt en in 2014 als Danny Cruijff in de serie Johan Cruijff: Logisch Is Anders. In 2015 verschijnt Elle’s boek Mijn Naam Is Nadra. Dit boek wordt in 2020 opgevolgd door De Crèche. Terug naar Insulinde uit 2022 is een indringende roman over familie, loyaliteit, liefde en hoop in tijden van oorlog. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie