Historie van 9 november

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 november hebben plaatsgevonden.

1938: de Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november vindt de Kristallnacht plaats. In deze nacht worden in nazi-Duitsland Joden vermoord en aangevallen. Synagogen, winkels, scholen, huizen en ziekenhuizen worden door meutes kapot gemaakt. Deze aanvallen worden georganiseerd door minister van propaganda Joseph Goebles.

1960: Kennedy wint de verkiezingen

John F. Kennedy wordt tot president van de Verenigde Staten gekozen. Hij verslaat de Republikein Richard Nixon met een klein verschil en wordt hiermee de 35ste president van de Verenigde Staten.

1961: Brian Epstein ziet The Beatles optreden

Brian Epstein, de latere manager van The Beatles, bezoekt The Cavern Club in Liverpool en ziet hen daar voor het eerst. Epstein is eigenaar van een platenzaak. Hij wordt nieuwsgierig als veel jongeren in zijn zaak vragen om de plaat My Bonnie van de dan nog onbekende Beatles. Hij besluit de club te bezoeken en is direct overdonderd. Hij wordt hun manager en maakt tot aan zijn dood alle grote successen mee. De Beatles-leden John Lennon en Paul McCartney worden gerekend tot de belangrijkste liedjesschrijvers in het genre. De plaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 geldt als een mijlpaal in de popgeschiedenis.

1962: Rina Lodders wordt Miss World

Na Corine Rottschäfer in 1959 wordt Rina Lodders in Londen verkozen tot de tweede Nederlandse vrouw die de titel Miss World mag dragen. Met de titel verdient ze 30.000 gulden. In 1963 leert ze Chubby Checker, de ‘Koning van de Twist’ kennen. Ze trouwen in 1964.

1983: de Heinekenontvoering

Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontvoerd. De ontvoerders zijn onder meer Cor van Hout en Willem Holleeder. Ze houden Heineken en Doderer vast in een loods in het Amsterdamse havengebied. Op 28 november wordt het losgeld van 35 miljoen gulden betaalt. Na een anonieme tip bevrijdt de politie Heineken en Doderer op 30 november. Sommige ontvoerders weten te ontvluchten maar uiteindelijk zitten ze allemaal hun straf uit. Het grootste deel van het losgeld wordt teruggevonden. Ongeveer 7 miljoen is spoorloos gebleven.

1986: bijzonder doelpunt van Van Basten

Marco van Basten maakt één van de mooiste doelpunten ooit gemaakt in de Eredivsie. Tegen FC Den Bosch krijgt hij de bal aangespeeld door Jan Wouters. De bal komt achter Van Basten en is te hoog om aan te nemen. Met zijn rug naar het doel lanceert hij zich in de lucht en gooit hij zijn benen omhoog. Marco’s rechtervoet raakt de bal vol op de wreef en tot ieders verbazing belandt die in de rechterbovenhoek, onhoudbaar voor keeper Jan van Grinsven die het nakijken heeft. De spits landt veilig op zijn rug, staat snel op en viert met zijn medespelers terecht een feestje. In de herhaling van het filmpje is goed te zien dat Marco geen moment naar het doel kijkt maar alleen oog heeft voor de bal.

1989: val van de Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur valt. Het is het begin van het einde van de DDR. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden afgesproken Berlijn op te delen in vier sectoren. Oost-Berlijn valt vanaf dat moment onder de invloedsfeer van het Warschaupact. Veel mensen die in het oosten wonen, prefereren echter een leven in het westen waardoor menigeen, vooral hoog opgeleiden, de wijk neemt uit het oosten. Dit ondermijnt de Oost-Duitse economie. Om de leegloop tegen te gaan, begint in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 de bouw van de Muur. Grensbewakers krijgen het bevel te schieten op iedereen die illegaal de grens wil oversteken. Hele families worden gescheiden en mogen elkaar in de komende decennia slechts sporadisch bezoeken. Tijdens vluchtpogingen komen zo’n 200 mensen om het leven. Om te ontsnappen uit het oosten wordt zelfs een tunnel onder de muur gegraven. Op 9 november 1989 stelt een Italiaanse journalist tijdens een persconferentie een vraag over de nieuwe reisvoorwaarden voor inwoners van de DDR. Eén van de partijbonzen, Günter Schabowski, antwoordt dat die dag besloten is dat Oost-Berlijners de grens over mogen gaan. De partijleiding had in hun besluit nog geen datum voor versoepeling van reizen vastgesteld. Schabowski zegt echter dat vanaf dat moment de grens voor DDR-burgers is opengesteld. Partijleider Egon Krenz overlegt met het hoofd van de geheime dienst Stasi of het leger moet worden ingezet. Beiden besluiten dit niet te doen. Duizenden feestende mensen gaan naar de muur en lopen van oost naar west en weer terug, zonder dat ze worden belemmerd door de overrompelde grenswachten. De grens blijft open en de dagen van de socialistische arbeidersstaat Oost-Duitsland zijn geteld.

1947: de geboortedag van Alessandro del Piero

Alessandro Del Piero (Conegliano, Italië, 1974) is een Italiaanse voetballer die als spits speelt. Hij begint zijn professionele carrière in 1991 bij Calcio Padova in de Italiaanse Serie B. In 1993 vertrekt hij naar Juventus. Met deze club behaalt hij meerdere keren het landskampioenschap. Op het Wereldkampioenschap in 2006 bewijst hij zijn doeltreffendheid wanneer hij in de halve finale de beslissende treffer scoort en daarmee favoriet en thuisland Duitsland naar huis stuurt en vervolgens met Italië wereldkampioen wordt. Hij speelt meer dan 700 westrijden voor De Oude Dame, de bijnaam van Juventus, als hij in 2012 verhuist naar de Australische club Sydney FC.

1965: de geboortedag van Rick Nieman

In 1965 wordt Rick Nieman geboren in Amsterdam. Hij is een Nederlandse televisiepresentator. Als Rick klaar is met zijn middelbare school, vertrekt hij op 17-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij journalistiek studeert. Rick Nieman begint zijn carrière in 1988 bij European Business Weekly. Daarna werkt hij twee jaar voor CNN in Londen als financieel verslaggever.

1974: de geboortedag van Bridget Maasland

Bridget Maasland (Den Haag, 1974) is een Nederlandse presentatrice. Haar televisiedebuut maakt ze met een optreden in de televisiereclame Snoep verstandig, eet een appel. In het Veronicaprogramma Man o Man is Bridget Maasland danseres en assistente. Later gaat ze als VJ en presentatrice werken bij TMF. Ze maakt de overstap naar de jongerenomroep BNN en presenteert daar onder andere de Nationale IQ test, BNN At work en Sterrenslag. Vanwege haar verdiensten als oprichter en ambassadrice van Stichting Dutchpuppy Foundation is zij in 2006 vereeuwigd op de officiële Nederlandse Wall of Fame. Na haar overstap van Talpa naar RTL presenteert zij meerdere programma´s waaronder Hoe word ik mama in Amsterdam-Zuid? In 2010 presenteert ze Lekker Slim en is ze regelmatig van de partij in RTL Boulevard. Begin 2011 is ze te zien in de komedieserie Walhalla. In 2012 stapt ze over naar SBS. Ze is daar mede-presentatrice van Shownieuws. In 2017 keert zij terug bij RTL Boulevard. Vanaf 2019 presenteert zij De zwakste schakel.  In dat jaar wordt ook bekend dat Bridget Maasland presentatrice wordt van het programma Hotter Than My Daughter.


Reacties

Geef een reactie