Historie van 9 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 oktober hebben plaatsgevonden.

1967: voor het eerst bloot op tv

Het VPRO-programma Hoepla schrijft geschiedenis; het 1e bloot op televisie. Het programma laat een vrouw zien die de krant zit te lezen. Wanneer zij de krant laat zakken blijkt zij naakt te zijn. De vrouw in kwestie is Phil Bloom.

1967: Ché Guevara overlijdt

Vandaag sterft Ché Guevara, de strijdmakker van Fidel Castro. De Argentijn vindt zijn einde in Bolivia, waar hij een revolutie wil organiseren. Het Boliviaanse leger krijgt hem te pakken en executeert hem. Na zijn dood wordt Ché Guevara wereldberoemd en tegenwoordig is zijn hoofd terug te vinden op talloze posters en t-shirts.

1978: Jacques Brel overlijdt

In een ziekenhuis in Parijs overlijdt de Belgische chansonnier Jacques Brel. Deze Franstalige Vlaming, zoals hij zichzelf noemt, is in de jaren 50 en 60 een toonaangevende zanger en liedjesschrijver. Brel schrijft onder meer liedjes waarin hij de paljas op het toneel uithangt. Wat later in zijn carrière schrijft hij maatschappijkritische nummers. Maar het meest bekend bij het grote publiek is hij toch wel als zanger en schrijver van Ne Me Quitte Pas. Het wordt in België door Franstalige luisteraars uitgeroepen tot het beste lied van de 20ste eeuw. Voor ons Nederlanders is Amsterdam het meest aansprekende lied van Brel. Dat terwijl hij nu niet echt een positief beeld van Hollandse zeelieden schept; het zijn ruziezoekende, boerende, straalbezopen hoerenlopers.

1940: de geboortedag van John Lennon

In Liverpool wordt John Winston Lennon geboren. John Lennon is de oprichter van The Beatles. The Beatles zijn de stem van een snel veranderende generatie in de jaren 60. Er is geen band die ooit een grotere stempel heeft gezet op een tijdperk dan The Beatles. The Beatles gaan in 1970 uit elkaar en de leden John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr beginnen allen een solocarrière. Op 8 december 1980 schiet de verwarde Mark David Chapman zijn pistool leeg op de voorman van The Beatles voor zijn huis in New York. Op weg naar het ziekenhuis sterft John Winston Lennon. Over de hele wereld worden bijeenkomsten gehouden voor de op 40-jarige leeftijd vermoorde oprichter van The Beatles.

1943: de geboortedag van Peter Faber

Peter Faber komt in 1943 ter wereld in Schwarzenbach in Duitsland. Hij wordt vooral bekend als Nederlandse acteur in komische en vaak excentrieke rollen voor theater, televisie en film. Peter krijgt bekendheid bij Het Werkteater in 1970. Bekendheid bij het grote publiek verwerft hij echter met de films Schatjes, Soldaat van Oranje, Rooie Sien, Ciske de Rat en Max Havelaar. Op televisie neemt Peter samen met Yvonne Keuls, Hans van den Bergh en Daan Modderman deel aan het panelprogramma Daar Zeg Je Zowat van de NCRV. Het wordt gepresenteerd door Jan Fillekers.

1945: de geboortedag van Johannes van Dam

Johannes van Dam (Amsterdam, 1945) wordt geboren in Amsterdam. Van Dam is een Nederlandse culinair journalist. Van Dam studeert medicijnen en later psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Beide studies breekt hij voortijdig af. Hij schrijft over eten voor onder meer Het Parool. In 2005 presenteert hij De Dikke Van Dam; een boek van 735 pagina’s over eten dat gebaseerd is op zijn artikelen.

1947: de geboortedag van Hans van der Togt

Hans van der Togt (Maastricht, 1947) is een voormalige omroeper en presentator voor radio en tv. Nederland leert hem in de jaren 70 en 80 kennen als presentator van de AVRO. Hij vertrekt naar RTL en presenteert dagelijks de succesvolle show Het Rad Van Fortuin. Daarna is hij nog regelmatig te zien op tv als presentator en als gast in shows. Zo maakt hij in 2010 zijn opwachting in de Madiwodovrijdagshow van Paul de Leeuw. Hans is in 2014 te zien in het MAX-programma Krasse Knarren.

1961: de geboortedag van Henkjan Smits

Henkjan Smits (Almelo, 1961) is een Nederlandse muziekproducer, televisiepresentator en producer. In zijn jeugd speelt hij zelf in een band. Hiervoor neemt hij zowel de zang, het gitaar- en schrijfwerk, als het management op zich. Later wordt hij manager van een aantal bands. Hij is voor BMG als A&R-manager verantwoordelijk voor Kane en Volumia!. In 1999 start Henkjan zijn eigen productiebedrijf, Henkjan Smits Producties. Hiermee verhuurt Henkjan zichzelf als talentenscout en platenproducer aan diverse artiesten en bedrijven. Vanaf 2002 komt Henkjan Smits op televisie als juryvoorzitter van het populaire programma Idols. In 2008 presenteert hij De Nieuwe Uri Geller. Begin 2009 presenteert hij Word Ik Rijk. In 2010 en 2011 presenteert Henkjan de programma’s Het Mooiste Pand Van Nederland en Mijn Man Kan Alles. In september 2012 wordt bekend dat aan de samenwerking tussen Henkjan en SBS een einde komt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE