Historie van 9 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 9 september hebben plaatsgevonden.

1609: Nederlanders komen aan op Manhattan

Henry Hudson, kapitein van het VOC-schip De Halve Maen, komt deze week in 1609 aan op het eiland dat we nu kennen als Manhattan. De Nederlanders stichten daar de handelspost Nieuw-Amsterdam, het latere New York. De opdracht van de VOC aan Hudson is om een nieuwe handelsroute te ontdekken richting de Oost. De Nederlanders kopen Manhattan van de Indianen voor 60 gulden en enige snuisterijen.

1970: Feyenoord wint de wereldbeker

Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de wereldbeker. 2 weken daarvoor speelde Feyenoord met 2-2 gelijk in Argentinië tegen Estudiantes de la Plata. De terugwedstrijd in Rotterdam wordt met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Joop van Daele.

1987: ontvoering van Gerrit Jan Heijn

Gerrit Jan Heijn wordt ontvoerd. Hij was topman bij Ahold. De dader, ingenieur Ferdi Elsas uit Landsmeer, is een tijd zonder werk en heeft geld nodig. Elsas vermoordt Heijn nog diezelfde dag in de bossen bij Renkum. De zaak houdt Nederland maandenlang in de greep. Elsas loopt tegen de lamp als hij bij een slijter in Amsterdam-Noord een briefje van 250 gulden uitgeeft, dat deel uitmaakt van het door Elsas’ ontvangen losgeld. Op 6 april 1988 wordt Elsas gearresteerd. Hij wordt veroordeeld tot 20 jaar. Hij komt in 2001 vervroegd vrij. In 2009 overlijdt Elsas als hij wordt overreden door een graafmachine.

1995: dodelijk ongeluk veroorzaakt door Kluivert

Ajax-voetballer Patrick Kluivert veroorzaakt een dodelijk ongeluk in een geleende, onverzekerde sportauto.

1854: de geboortedag van Anton Dreesman

Anton Dreesman (Amsterdam, 1854) was een Nederlandse ondernemer. In 1887 richt hij samen met Willem Vroom het bedrijf Vroom & Dreesmann op. Dit bedrijf is een groot Nederlands warenhuis. In december 2015 wordt V&D failliet verklaard. Anton Dreesman overlijdt in 1934.

1941: de geboortedag van Otis Redding

Otis Redding (Dawson, Georgia, VS, 1941) was een invloedrijke Amerikaanse soulzanger. Hij staat bekend om zijn gepassioneerde manier van zingen. In het begin van de jaren 60 komt het nummer These Arms of Mine uit, een samenwerking met Johnny Jenkins. Dit is zijn eerste grote hit. In de jaren daarna volgen nog nummers als Dock Of The Bay, I’ve Been Loving You Too Long, Mr. Pitiful, I Can’t Turn You Loose en Respect. In 1967 komt hij om het leven tijdens een vliegtuigongeluk.

1956: de geboortedag van Arjan Ederveen

Arjan Ederveen wordt in 1956 geboren in Hilversum. Hij studeert aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Wanneer hij klaar is met zijn studie begint hij te werken bij Het Werktheater. Daarnaast vormt hij in deze periode ook met Kees Prins De Duo’s. De Duo’s maken meerdere theaterproducties en één televisieshow. Hij treedt 5 jaar op met De Duo’s.

1960: de geboortedag van Hugh Grant

Hugh Grant (Londen, Groot-Brittannië, 1960) is een Britse acteur. In de films waarin hij speelt vertolkt hij vaak de rol van de typische Engelsman. Hij is bekend van films als Four Weddings And A Funeral en Notting Hill.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE