Nederland voert de lijst aan als het gaat om de kosten van benzine in Europa en bevindt zich zelfs tussen de top drie duurste landen ter wereld volgens de Global Petrol Prices Index. Momenteel staat Nederland na Hongkong en Noorwegen op de derde plaats van landen met de hoogste brandstofprijzen.
Fluctuerende benzineprijzen in verschillende Nederlandse steden
De benzineprijzen in Nederland verschillen aanzienlijk, afhankelijk van stad tot stad en van brandstofleverancier. Uit recente gegevens blijkt dat de prijzen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aanzienlijk hoger liggen dan de landelijke gemiddelden. In Amsterdam gaat een liter benzine zelfs gemiddeld voor 1,903 euro over de toonbank, terwijl het landelijke gemiddelde ongeveer 1,703 euro per liter bedraagt.
De voornaamste oorzaken van hoge benzineprijzen in Nederland
Maar wat veroorzaakt precies deze hoge prijzen voor benzine in Nederland? Ten eerste zijn de belastingen op brandstof in Nederland aanzienlijk. Volgens gegevens van het Europees statistiekbureau Eurostat bezit Nederland in 2020 de op één na hoogste brandstofaccijnzen in Europa, enkel voorafgegaan door Italië. Bijna 58% van de prijs per liter benzine wordt afgedragen als belasting, terwijl het Europese gemiddelde slechts 47% bedraagt.
Transportkosten dragen bij tot hogere benzineprijzen
Ook de transportkosten in Nederland spelen een grote rol. Alhoewel Nederland zelf olie produceert, is het ook afhankelijk van de import van ruwe olie uit andere landen, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast is de hoge bevolkingsdichtheid en het uitgebreide wegennetwerk een factor die de transportkosten opdrijft. Al deze elementen samen dragen bij tot de hoge prijs van brandstof in ons land.
Hoge inkomsten en infrastructuurkwaliteit compenseren hoge benzineprijzen
Desondanks worden de hoge benzineprijzen enigszins geneutraliseerd door enkele andere factoren. In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlanders een relatief hoog gemiddeld inkomen, waardoor zij beter in staat zijn de hoge benzineprijzen te dragen. Daarnaast draagt de uitstekende kwaliteit van de infrastructuur en wegen in Nederland bij aan het compenseren van de hoge brandstofkosten.
Europese benzineprijzen en wereldwijde vergelijkingen
Nederland is echter niet het enige Europese land dat hoge brandstofprijzen kent. Andere Noord-Europese landen, waaronder Noorwegen, Denemarken en Zweden, hebben ook bovengemiddelde brandstofprijzen. Dit komt door soortgelijke factoren als die welke van invloed zijn op de prijzen in Nederland, zoals hoge belastingen en transportkosten.
Gevolgen van hoge benzineprijzen voor de automarkt
De hoge benzineprijzen in Nederland laten ook hun invloed gelden op de autoverkoop. De verkoop van benzineauto’s is aan het afnemen terwijl de verkoop van elektrische auto’s juist stijgt. Het verschil in kosten tussen het rijden op benzine en met elektriciteit wordt steeds groter, waardoor het voor mensen steeds aantrekkelijker wordt om te kiezen voor een elektrische auto.
Samengevat..
Alles samengevat, de hoge benzineprijzen in Nederland zijn te wijten aan diverse factoren zoals hoge belastingtarieven en transportkosten. Hoewel Nederlanders eerder een hoger gemiddeld inkomen hebben en van een goede infrastructuur genieten, heeft dit wel implicaties voor de automarkt. Het aantal verkochte benzineauto’s neemt voortdurend af terwijl de vraag naar elektrische auto’s blijft toenemen.
Bron van limburger