Obsessie en Stalking: Het Verhaal van Gert van der Graaf en zijn Onbereikbare Liefde voor ABBA’s Agnetha Fältskog


Het is april 1974 en de achtjarige Gert van der Graaf uit Steenwijksmoer is gefascineerd door het Eurovisie Songfestival. Het jaar waarin ABBA deelneemt en triomfeert met hun iconische hit “Waterloo”. Vooral de blonde zangeres Agnetha Fältskog maakt een diepe indruk op de jonge Gert. Wat begint als een onschuldige bewondering, evolueert al snel tot een verontrustende obsessie. Gert zet alles op alles om zijn doel te bereiken: voor altijd bij de Zweedse zangeres zijn.

Gedurende de jaren investeert Gert al zijn energie in het najagen van zijn droom. Hij leert de Zweedse taal om te kunnen communiceren met de betoverende zangeres van het nummer “Gimme! Gimme! Gimme!”. Hij reist meer dan dertig keer naar Zweden om Fältskog live te zien optreden. Tegelijkertijd stuurt hij haar honderden brieven, vastbesloten om haar hart te veroveren. De liefde die hij voelt, vervaagt niet na verloop van tijd.

In 1997 lijkt Gerts droom werkelijkheid te worden wanneer hij uiteindelijk een relatie krijgt met Agnetha Fältskog. Hij koopt zelfs een huis op slechts 800 meter afstand van haar woning in het Zweedse Ekerö, met de hoop haar daar “toevallig” tegen het lijf te lopen. En inderdaad, het lot lijkt aan zijn zijde te staan. Hun paden kruisen elkaar en Gert’s grootste droom komt uit. Ze krijgen een relatie, hoewel later blijkt dat Fältskog het meer als een vriendschappelijke band beschouwde dan een romantische relatie. Maar voor Gert is het een overweldigende liefde die moeilijk te accepteren is wanneer Fältskog in 1999 abrupt een einde maakt aan het contact.

Gefrustreerd en gekweld door zijn onbeantwoorde liefde, verandert Gert in een stalker die Agnetha continu volgt en bestookt met brieven en telefoontjes. Bezorgd om haar veiligheid besluit Fältskog aangifte te doen bij de politie. In 2000 doorzoeken agenten het huis van Gert van der Graaf, waar ze een kamer ontdekken die volledig behangen is met posters van de ABBA-zangeres. Als gevolg hiervan wordt Gert veroordeeld voor stalking door de rechtbank in het Zweedse Solna. Hij krijgt een contactverbod en mag twee jaar lang Zweden niet betreden.

Ondanks de veroordeling blijft Gert verschillende pogingen ondernemen om in contact te komen met zijn idool. Zijn obsessie lijkt niet te vervagen. Het gedrag van Gert roept vragen op over de grenzen van bewondering

en de schaduwzijde van fanatieke toewijding. Wat begon als een onschuldige verliefdheid is uitgegroeid tot een obsessie die het leven van zowel Gert van der Graaf als Agnetha Fältskog heeft beïnvloed.

Agnetha Fältskog, geboren in 1950 in de Zweedse stad Jönköping, genoot al op jonge leeftijd succes als soloartiest. Vanaf 1972 maakte ze deel uit van de legendarische groep ABBA, samen met Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. Ze veroverden de wereld met hits als “Dancing Queen”, “Mamma Mia”, “Gimme! Gimme! Gimme!”, “The Winner Takes It All” en “Money, Money, Money”. Na het uiteenvallen van ABBA in 1982 begon Fältskog aan een solocarrière en bracht vijf soloalbums uit. Haar meest recente album, “A”, werd uitgebracht in 2013.

Bijna veertig jaar na het einde van ABBA kondigden de bandleden een langverwacht nieuw album en een hologram-concertreeks genaamd “Voyage” aan. Echter, de betrokkenheid van Agnetha Fältskog bij het project was minimaal. Ze koos ervoor om niet deel te nemen aan de opnames van de documentaire “Take a Chance”, die geregisseerd werd door Maria Thulin en geïnspireerd werd door het verhaal van Gert van der Graaf. Zweedse media meldden dat Fältskog tevergeefs heeft geprobeerd de productie van de film tegen te houden.

“Take a Chance” werpt een onthullende blik op de voortdurende obsessie van Gert van der Graaf voor Agnetha Fältskog, waarbij de documentaire het perspectief van stalkingsslachtoffers belicht. Maria Thulin, de regisseur, verklaarde dat hoewel Fältskog niet in de film verschijnt om haar kant van het verhaal te vertellen, verschillende experts aan het woord komen om inzicht te geven in de impact van stalking en het perspectief van de slachtoffers.

De documentaire geeft een verontrustend inzicht in de donkere kant van obsessie en de gevolgen ervan voor zowel de dader als het slachtoffer. Het verhaal van Gert van der Graaf en zijn onbereikbare liefde voor Agnetha Fältskog dient als een herinnering aan de dunne lijn tussen bewondering en obsessie, en de noodzaak om de grenzen van persoonlijke ruimte en privacy te respecteren.

“Take a Chance” is vanaf 19 mei te zien op Amazon Prime Video, waar het publiek de kans krijgt om dieper in het verhaal te duiken en de complexiteit van menselijke emoties te verkennen, terwijl de schaduwzijde van een onbeantwoorde liefde aan het licht komt.


WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE