Werkdruk bij Psychiaters in de ggz eist zijn tol: groei aan burn-out

Bijna de helft van de psychiaters in Nederland en Vlaanderen kampt met emotionele uitputting, een duidelijk teken van burn-out. Dit blijkt uit recent onderzoek van De Jonge Psychiater. Straks hebben de psychiaters zelf psychische hulp nodig.

Psychiaters raken overspannen

We zien een aanzienlijke stijging ten opzichte van 3 jaar eerder. Het zorgwekkende fenomeen is voornamelijk het gevolg van hoge werkdruk binnen de geestelijke gezondheidszorg. Psychiaters zoals Laudine Fuld, die zelf een burn-out ervoer, worstelen met het constant tegen de klok racen om patiënten van een adequate diagnose te voorzien, vaak zonder pauzes en onder immense druk.

De uitdagingen en bevlogenheid van psychiaters

Ondanks een constant hoog stressniveau blijven vele zeer betrokken en halen voldoening uit hun werk. Toch erkennen ze de emotionele impact van hun werk, vooral wanneer psychiatrische patiënten achteruitgaan zonder dat er voldoende zorg kan worden geboden vanwege volle wachtlijsten.

De situatie in de ggz wordt steeds nijpender met een aantal vacatures dat gestaag groeit en wachtlijsten die langer worden. Fuld, die ooit haar droombaan bij een gesloten instelling voor ouderenpsychiatrie opgaf, werkt nu op een minder veeleisende plek, in de hoop op verbetering van de omstandigheden.

Leeftijd als factor tegen stress

Interessant is dat het onderzoek aan het licht brengt dat psychiaters naarmate ze ouder worden, beter om lijken te gaan met de stress van hun werk. Vooral jongere psychiaters ervaren emotionele uitputting, maar deze neemt af met de jaren. Dit zou te maken kunnen hebben met de ervaring en wellicht een betere balans in hoe om te gaan met de druk die het werk met zich meebrengt. Tegelijkertijd belichten deze bevindingen de specifieke uitdagingen waar jongere hulpverleners voor staan, zoals het jongleren met werk en gezinsleven.

In de media over de werkdruk van de Psychiaters

Deze werkdruk wordt al langere tijd aangekaart als zorgwekkend. Wachtlijsten puilen uit en psychiaters raken oververmoeid. Wanneer komt er een oplossing?

Bekijk de berichten hieronder >>