Historie van 12 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 december hebben plaatsgevonden.

1901: draadloze telegrafie tussen Engeland en Amerika

De Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi slaagt erin via draadloze telegrafie een verbinding tot stand te brengen tussen Engeland en Amerika.

1913: de Mona Lisa is weer gevonden

Het beroemde schilderij de Mona Lisa wordt teruggevonden in Florence. Twee jaar ervoor is het uit het Louvre gestolen. Het schilderij is van de hand van Leonardo da Vinci. De dief, een Italiaan, vindt dat het in Italië thuis hoort. Het schilderij is vooral beroemd vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als mysterieus wordt omschreven. Sinds de achttiende eeuw bevindt het schilderij zich in het Franse nationale museum, het Musée du Louvre in Parijs.

1917: algemeen kiesrecht voor mannen

Het algemeen kiesrecht voor mannen wordt ingevoerd. Ze gaan in 1918 voor het eerst naar de stembus. Vrouwen krijgen het recht pas in 1919 en gaan in 1922 voor het eerst stemmen.

1936: opening van de Moerdijkbrug

Koningin Wilhelmina opent de Moerdijkbrug over het Hollands Diep. Een deel van deze oude brug is inmiddels verplaatst naar de Spijkenisserbrug, de brug tussen Spijkenisse en Hoogvliet. Na de parachutistenlanding van de Duitsers in 1940 wordt er zwaar gevochten om de bruggen.

1970: de 1e Jan, Jans En De Kinderen verschijnt

In het vrouwentijdschrift Libelle verschijnt voor de 1e keer de strip Jan, Jans En De Kinderen. Tot 1999 wordt de strip alleen door Jan Kruis gemaakt, daarna door studio Kruis met diverse tekenaars en schrijvers. Naast de wekelijkse strip in de Libelle zijn er ook 36 albums uitgebracht, evenals stickers, schoolagenda’s en badspullen.

12 december 2021: Max Verstappen wordt de 1e Nederlandse wereldkampioen Formule 1

Max Verstappen is in 2021 bezig aan zijn beste seizoen in de Formule 1. In totaal weet hij 10 races op zijn naam te schrijven. Hij heeft een langzamere auto dan zijn rivaal, de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton. Maar door zijn fabuleuze en onnavolgbare rijstijl weet hij voor de laatste race in Abu Dhabi hetzelfde aantal punten in de wacht te slepen als Hamilton. Max start vanaf de 1e positie, maar raakt die al snel kwijt. Hamilton lijkt op zijn 8e wereldtitel af te stevenen als er in de laatste fase een ongeluk gebeurt, waardoor de safety car wordt ingezet zodat de baan vrijgemaakt kan worden. De wedstrijdleiding besluit dat Max, die tijdens de safety car nieuwe banden heeft gekregen, achter leider Lewis Hamilton mag aansluiten voor een allesbeslissende, knotsgekke ronde voor de winst van de race en voor de winst van het wereldkampioenschap. Als de 2 kemphanen worden losgelaten, heeft Max de beste papieren. Hij passeert Hamilton en wint de race en het wereldkampioenschap. Hij is daarmee de 1e Nederlandse wereldkampioen Formule 1. (Foto: ANP)

1941: de geboortedag van Liesbeth List

Liesbeth List wordt in 1941 geboren als Elly Driesen in Bandung, Indonesië. Haar ouders worden allebei geïnterneerd in Jappenkampen. Na de oorlog pleegt haar moeder zelfmoord. Uiteindelijk, als ze in Nederland is, wordt ze geadopteerd door de familie List die dolgraag voor Elly willen zorgen. Ze krijgt de naam van haar nieuwe ouders en ze verandert ook haar voornaam. Vanaf dat moment heeft Liesbeth List een redelijk gelukkige jeugd en raakt ze geïnteresseerd in literatuur en muziek. Als Liesbeth achttien is, vertrekt ze naar Amsterdam waar ze muziekles neemt. Ze gaat zich verdiepen in Franse chansons en neemt zanglessen. Via het AVRO-programma Nieuwe Oogst treedt ze op in het tv-programma van Rob de Nijs in 1962. Zo komt Liesbeth in contact met Ramses Shaffy en sluit vriendschap met hem die duurt tot de dood van Ramses. Ze treden vanaf 1964 samen met anderen op in het theaterprogramma Shaffy Chantant, hetgeen een groot succes is.

1940: de geboortedag van Dionne Warwick

Dionne Warwick (East Orange, New Jersey, VS, 1940) is een Amerikaanse zangeres. Ze is vooral bekend door haar werk met de songwriters en producers Burt Bacharach en Hal David. In 1985 brengt ze Bacharach, Elton John, Stevie Wonder en Gladys Knight bijeen om de single That’s What Friends Are For uit te brengen. De opbrengsten hiervan gaan naar AIDS-onderzoek. Het nummer wordt een wereldwijde hit en bereikt in een aantal landen de nummer 1 positie.

1915: de geboortedag van Frank Sinatra

Frank Sinatra (Hoboken, New Jersey, VS, 1915) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij sluit zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra in 1940 en geniet redelijke bekendheid, vooral bij tieners. Sinatra is daarmee het eerste tieneridool. Hij speelt in films zoals From Here To Eternity en Ocean’s Eleven, al dan niet vergezeld van The Rat Pack, een groep vrienden met onder wie Dean Martin en Sammy Davis jr.. In de jaren vijftig en daarna groeit Sinatra uit tot een wereldster. Nummers als New York, New York, Strangers In The Night en My Way zijn nog dagelijks op de radio te beluisteren. Zijn krachtige maar ook gevoelige stem levert hem de bijnaam The Voice op. Sinatra zou zijn hele leven met beroemde maffiosi omgaan. Dit wordt na zijn dood door verschillende bronnen bevestigd. In de film The Godfather speelt een acteur Sinatra (met andere naam) die door hulp van de mafia beroemd wordt. Hij treedt meerdere malen in Nederland op. Frank Sinatra overlijdt op 14 mei 1998.

1960: de geboortedag van Jaap van Zweden

Jaap van Zweden (Amsterdam, 1960) is een Nederlandse dirigent en violist. Vanaf 1979 is hij gedurende 16 jaar vioolsolist en concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf 1995 wordt hij ook actief als dirigent, onder andere bij het Residentie Orkest en het Orkest van het Oosten in Enschede. In 2011 wordt aan hem de Amerikaanse prijs Conductor Of The Year 2012 toegekend. Vanaf 2018 komt zijn droom in vervulling als hij aantreedt als chef-dirigent van het New York Philharmonic, één van de beste orkesten van de wereld. De coronapandemie heeft hem doen inzien dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. Daarom vertrekt hij aan het eind van het seizoen 2023/2024.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE