Historie van 13 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 december hebben plaatsgevonden.

1642: Tasman ontdekt Nieuw-Zeeland

Op zijn eerste reis van 1642 tot 1643 vaart Abel Tasman van Batavia (het huidige Jakarta) met twee kleine schepen, de Heemskerck en de Zeehaen, eerst naar Mauritius en van daaruit oostwaarts op een hogere zuidelijke breedte dan tot dan toe gedaan was. Hij mist op deze wijze Australië, maar ontdekt het eiland Tasmanië. Na een kort onderzoek van het eiland vaart hij verder naar het oosten en ontdekt op 13 december 1642 Nieuw-Zeeland, dat hij Statenland noemde, denkend dat het verbonden is met een stuk land zuidelijk van Zuid-Amerika.

1943: bombardement op Schiphol

De geallieerden bombarderen Schiphol. De luchthaven is gedurende de rest van de oorlog onbruikbaar.

1959: Mies Bouwman presenteert Redt Een Kind

Mies Bouwman presenteert de eerste tv-inzamelingsactie, Redt Een Kind genaamd. De actie is bedoeld om Algerijnse kinderen in Marokko te helpen. Vanwege de oorlog in Algerije vluchten ouders en kinderen naar Marokko. De actie is een 2 uur durende uitzending van de VPRO die wordt gehouden in het Amsterdamse Concertgebouw.

2003: arrestatie van Saddam Hoessein

Amerikaanse soldaten arresteren de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Ze vinden hem in een onderaardse ruimte bij een boerderij in het Iraakse dorp Ad-Dwar. Saddam heeft zijn baard en haren laten groeien. Ondanks de door de VS uitgeloofde hoge prijs op zijn hoofd en de intensieve zoekacties, houdt Saddam zich ruim 8 maanden verborgen. Inmiddels is Saddam Hoessein opgehangen wegens het plegen van misdaden tegen de mensheid.

1938: de geboortedag van Heino

Heino wordt geboren als Heinz-Georg Kramm in 1938 in het Duitse Düsseldorf-Oberbilk. Hij is opgeleid als banketbakker en zingt op feesten en partijen. Pas in 1965 neemt hij zijn 1e plaat op. Heino wordt in Nederland bekend met nummers als Blau Blüht der Enzian en La Montanara. Hij zingt voornamelijk schlagers en volksmuziek. Heino is één van de meest bekende Duitse zangers. Zijn gezichtsbepalende zonnebril is kenmerkend voor hem. Hij draagt de bril vanwege een oogziekte die hij eind jaren 60 krijgt: zijn rechteroog puilt uit. Dan is er nog zijn typische witte haar. Ook is zijn stemgeluid niet te verwarren met die van een ander. De warme, zware stem tezamen met de rollende ‘R’ is onmiskenbaar Heino.

1797: de geboortedag van Heinrich Heine

Heinrich Heine (Düsseldorf, Duitsland, 1797) was een Duitse dichter. Hij maakt gedurende zijn leven veel ironische en spitsvondige gedichten, die mensen ook nu nog aanspreken. Een van zijn beroemdste werken is Das Buch der Lieder, met onder andere Die Lorelei en Im wunderschönen Monat Mai. Heine overlijdt in Parijs op 17 februari 1856.

1957: de geboortedag van Steve Buscemi

Steve Buscemi (New York, VS, 1957) is een Amerikaans acteur van Italiaans-Ierse afkomst. Buscemi heeft enkele opmerkelijke rollen in films als Resevoir Dogs en The Big Lebowski. Vaak speelt hij personages met een neurotisch en paranoïde karakter. Zeer opmerkelijk voor deze acteur is zijn fysieke uitstraling. Iedereen is het er over eens dat er iets niet klopt aan zijn gezicht, maar niemand kan echt definiëren wat precies. Hij speelt Tony Blundetto in de serie The Sopranos. In 2007 verfilmt hij Theo van Goghs Interview. In 2010 is hij te zien als Wiley in de komedie Grown Ups. In 2011 is hij te zien in verschillende films en is hij presentator van de comedyshow Saturday Night Live. Steve speelt in 2012 in de verfilming van het beroemde boek On The Road van Jack Kerouac. Hij leent tevens zijn stem aan een type in de animatiefilm Hotel Transylvania. Hij is in 2013 onder andere te zien in de film The Incredible Burt Wonderstone en in 2014 in The Cobbler. In 2016 speelt hij in de internetserie Horace and Pete.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE