Historie van 15 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 december hebben plaatsgevonden.

1935: Max Euwe wereldkampioen

In het Amsterdamse Bellevue wordt Max Euwe wereldkampioen schaken. Hij verslaat de Rus Aleksandr Aljechin met 15,5 – 14,5. Euwe is tot op heden de enige Nederlandse wereldkampioen schaken.

1944: verdwijning van Glenn Miller

De Amerikaanse orkestleider Glenn Miller verdwijnt spoorloos. Miller speelt aan het begin van de jaren ’30 als trombonist in verschillende bigbands. Zijn bekendste hits zijn Moonlight Serenade en In The Mood. In 1942 wordt hij leider van de Army Air Force Band met als taak optredens te verzorgen voor Amerikanen overzee. Op 15 december 1944 vertrekt Miller naar Parijs, maar komt daar nooit aan. Zijn lichaam en het wrak van het vliegtuig worden niet teruggevonden. Dit geeft aanleiding tot speculaties. Een mogelijke verklaring zou komen van een bommenwerperpiloot. Die ziet een zelfde vliegtuig onder zich vliegen op het ogenblik dat hij boven het Kanaal zijn bommen dropt na een afgebroken missie.

1961: de ter dood veroordeling van Eichmann

De Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann wordt in Israël ter dood veroordeeld. ‘De architect van de dood’ houdt zich jarenlang schuil in Argentinië waar hij door de Israëlische geheime dienst de Mossad wordt ontvoerd. Eichmann wordt op 1 juni 1962 kort na middernacht opgehangen.

1965: opening van de Zeelandbrug

Koningin Juliana stelt de Zeelandbrug officieel open voor het wegverkeer. De Zeelandbrug is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland en zorgt aldus voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van 95 meter en een beweegbaar gedeelte van veertig meter. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de brug krijgt het de status van rijksmonument.

1995: het Bosman-arrest

Het Europese Hof van Justitie doet uitspraak in wat later het Bosman-arrest is gaan heten. Jean-Marc Bosman is speler van het Belgische RFC Luik. Hij wordt gekocht door de Franse club Dunkerque. Deze club is echter niet van plan de tot dan toe gebruikelijke transfersom te betalen. Bosman gaat naar het Europese Hof van Justitie die hem in het gelijk stelt: het is tegen de regels in Europa om voor een werknemer na het aflopen van zijn of haar contract een bedrag te eisen van de nieuwe werkgever. Tevens vervalt een regel in het Europese voetbal dat een club maximaal drie buitenlandse spelers mag opstellen.

2001: openstelling van de toren van Pisa na restauratie

De (scheve) toren van Pisa wordt na restauratiewerkzaamheden weer open gesteld voor publiek. De toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal van Pisa. De toren is een van de onderdelen van het Campo dei Miracoli. De bedoeling is in eerste instantie een verticale toren te bouwen, maar het overhellen begint kort na het begin van de bouw in augustus 1173. Bouwmeesters zijn Gugilmo en Buonanno. Op 7 januari 1990 wordt de toren gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vervolgens wordt hij gerestaureerd om de helling te verminderen.

1946: de geboortedag van Piet Schrijvers

Piet Schrijvers (Jutphaas, 1946) was een Nederlandse doelman. Reeds op 14-jarige leeftijd verdedigt hij het doel van het 1e van amateurclub SEC uit Soest. Op 16-jarige leeftijd maakt hij zijn debuut als prof bij HVC. In 1965 wordt hij 2e keeper achter Jan Jongbloed bij DWS. Van 1968 tot 1974 is hij keeper van FC Twente. Twente behaalt in het seizoen 1973/1974 de 2e plaats in de Nederlandse competitie. In 1974 vertrekt Piet Schrijvers naar Ajax ,waar hij tot 1983 zal keepen. Met Ajax wordt ‘de Beer van de Meer’, zoals zijn bijnaam in Amsterdam luidt vanwege zijn forse gestalte, 5 keer landskampioen, wint hij 2 maal de beker en staat hij in de halve finale van de Europacup I. Piet Schrijvers wordt in het seizoen 1982/1983 verkozen tot Voetballer van het Jaar. In 1983 vertrekt hij verrassend naar PEC Zwolle, waar hij de bijnaam ‘de Bolle van Zwolle’ krijgt. In 1985 beëindigt hij zijn loopbaan als profvoetballer en wordt hij trainer bij FC Wageningen, TOP, AZ en FC Zwolle.

1949: de geboortedag van Don Johnson

Don Johnson wordt geboren in 1949 in Flat Creek, VS als zoon van een boer en een schoonheidsspecialiste. Hij studeert toneel in San Francisco.
Hij speelt vier keer achter elkaar in een tv-serie die stuk voor stuk floppen. Als hij echter de rol van detective Sonny Crocket krijgt toegewezen in de serie Miami Vice heeft hij eindelijk succes. De serie is één van de meest kenmerkende van de jaren tachtig. Samen met Philip Michael Thomas vormt hij het detective duo dat zich begeeft in de wereld van de prostitutie, wapens en drugs. De serie loopt van 1984 tot en met 1989 en kent 110 afleveringen. In 1985 wint Don voor zijn rol een Emmy en in 1986 een Golden Globe. In de serie draagt Don pakken van Versace en Armani van 1000 dollar per stuk met daarover een kenmerkend pastelkleurige polo. Hij rijdt in een Ferrari 365 GTS/4 Daytona die naar verluidt een replica is. De opvolger van deze sportwagen, de Ferrari Testarossa, is wel een originele. Daarnaast woont hij op een Endeavour zeilboot met zijn alligator Elvis. Deze pronkstukken zijn allen kenmerkend voor de jaren tachtig waarin pakken met schoudervullingen en grote merknamen zeer belangrijk zijn.

1950: de geboortedag van Ernst Hirsch Ballin

Ernst Maurits Henricus (Ernst) Hirsch Ballin (Amsterdam, 1950) is van 1989 tot 1994 minister van Justitie. Aan het eind van de kabinetstermijn in 1994 moet hij aftreden na tumult over de IRT-affaire. Hirsch Ballin is lid van de Raad van State, tot op 22 september 2006 bekend wordt dat hij de dag daarvoor de afgetreden minister Donner van Justitie opvolgt in het derde kabinet Balkenende. Tevens is hij in 2010 een aantal maanden minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Bij de Tweede kamer verkiezingen van 2010 stelt hij zich niet opnieuw verkiesbaar. Hirsch Ballin keert zich openlijk tegen deelname van het CDA aan een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Vanaf 2011 is hij hoogleraar aan de universiteiten van Amsterdam en Tilburg. In 2014 krijgt hij van Frankrijk een hoge onderscheiding: hij wordt Officier in de orde van het Legioen van Eer. Hirsch Ballin krijgt de onderscheiding wegens zijn inzet voor Frans-Nederlandse justitiële samenwerking.

1956: de geboortedag van Piet Paulusma

Pieter (Pyt/Piet) Paulusma (Tzum, 1956) was een Nederlandse weerman. De Fries voorspelt het weer aanvankelijk als hobby, maar maakt daar later zijn beroep van. Hij begint bij de Franeker Courant. In 1985 maakt hij zijn radiodebuut voor Omrop Fryslân. Hij wordt bekend bij het grote publiek in 1995 als hij, in tegenstelling van zijn collega’s, strenge vorst voorspelt, waardoor een Elfstedenkoorts in ons land uitbreekt. Piet wordt adviseur van de Friese Elfsteden. De Elfstedentocht wordt in dat jaar niet verreden, maar het volgende jaar kan der Tocht der Tochten toch plaatsvinden. Zijn weerberichten worden daarna succesvol in ons land. Hij doet zijn weervoorspellingen op locatie en sluit steevast af met de woorden “oant moarn”, “tot morgen”. In 2019 neemt SBS na 23 jaar afscheid van het weericoon en gaat Piet naar Omroep MAX. Hij is te zien bij Tijd voor MAX en te horen op NPO Radio 5. Hij schrijft weerberichten voor verschillende Friese kranten, voor zijn eigen website en voor het MAX Magazine. Piet wordt 3 keer verkozen tot populairste weerman van het jaar. Hij wordt op 21 januari 2022 bevorderd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

1966: de geboortedag van Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een Nederlands schrijfster van kinder- en volwassenenliteratuur. Zij is het best bekend van haar historische jeugdromans, maar in het najaar van 2004 debuteert ze met De Reünie als schrijfster van volwassenenliteratuur. Daarbij laat ze zich inspireren door de literaire thrillers van Nicci French. Net als haar voorbeeld Thea Beckman put Van der Vlugt uit uiteenlopende tijdsperiodes waarnaar zij uitgebreid vooronderzoek doet en laat jongeren een hoofdrol vervullen. Blauw Water uit 2008 is in dat jaar het best verkochte boek.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE