Historie van 16 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 december hebben plaatsgevonden.

1933: de Elfstedentocht

De vijfde Elfstedentocht wordt gereden. Twee schaatsers komen gelijk over de finish: Abe de Vries en Sipke Castelein. De eerste zou iets eerder over de finish zijn gegaan waardoor hij als winnaar wordt uitgeroepen. Het bestuur reikt ook aan Sipke Castelein een gouden medaille uit omdat het verschil nauwelijks meetbaar is. Het is tot op heden de enige keer dat een Elfstedentocht in december is verreden.

1944: de Slag om de Ardennen

De Slag om de Ardennen (ook bekend als het Ardennenoffensief) is het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het westelijk front in de Tweede Wereldoorlog. De slag vindt plaats van 16 december 1944 tot 27 januari 1945. Het Duitse offensief, met als codenaam Unternehmen Wacht am Rhein begint op 16 december 1944. De bedoeling is een snelle doorstoot vanuit de Ardennen om de geallieerde opmars in tweeën te splijten, waarna in noordelijke richting moet worden doorgestoten om Antwerpen in te nemen. Hoewel de geallieerden aanvankelijk worden overrompeld, herstellen ze zich snel. Op 13 januari 1945 moeten de Duitsers hun beleg van Bastenaken opgeven en op 27 januari is de strijd afgelopen. De Amerikanen verliezen 75522 man, de Britten verliezen 1408 man, en de Duitsers 67675 man.

1990: geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde stier

Stier Herman is de eerste genetisch gemanipuleerde stier ter wereld. Hij is geboren in Lelystad. In het DNA van Herman wordt een stukje menselijk DNA ingebouwd, waardoor vrouwelijke nakomelingen melk met het ontstekingsremmende eiwit lactoferrine zullen produceren. Deze melk kan worden gebruikt voor babyvoeding. Na hevige discussies over de ethische kanten van genetische manipulatie wordt in 1992 besloten dat de stier zich mag voortplanten. In totaal krijgt hij 55 nakomelingen. Hoewel er door zijn dochters wel iets lactoferrine wordt geproduceerd zijn de hoeveelheden minimaal, waardoor Herman meer een theoretisch dan een praktisch succes is. Herman verhuist in 2002 naar Naturalis. Niet lang daarna wordt artrose geconstateerd. Omdat genezing niet mogelijk blijkt te zijn en de stier zichtbaar pijn heeft, wordt op 2 april 2004 besloten hem te laten inslapen.

1946: de geboortedag van Benny Andersson

Benny Andersson (Stockholm, Zweden, 1946) is een Zweeds muzikant en componist. Hij is bekend geworden met de band ABBA, de band die vooral in de jaren zeventig en begin jaren 80 niet uit de hitlijsten zijn weg te denken. Het 1e succes in Nederland heeft Benny eind jaren 60 met de band The Hep Stars. Maar als Benny met ABBA het Eurovisie Songfestival wint met het nummer Waterloo breekt de band internationaal pas echt goed door. ABBA bestaat verder uit Björn Ulvaeus, Frida Lyngstad en Agnetha Fältskog. Björn en Agnetha hebben een relatie, evenals Frida en Benny. Tijdens het bestaan van de band trouwen de paren. Maar de huwelijken zijn geen lang leven beschoren.  ABBA scoort vele hits en maakt vele evergreens die nog steeds op radio zijn te beluisteren. Nummers als Dancing Queen, SOS, Mamma Mia en Money, Money, Money zorgen voor een status en populariteit die alleen te vergelijken is met die van The Beatles.

1919: de geboortedag van Manke Nelis

Manke Nelis (Amsterdam, 1919) is als Cornelis Pieters geboren. Hij was één van de bekendste zangers van het levenslied. Manke Nelis begint als bassist en werkt samen met zijn zwager, accordeonist Johnny Meijer. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw neemt hij de artiestennaam Carlo Pietro aan en gaat onder die naam het Amsterdamse levenslied vertolken. Als hij na een motorongeluk zijn rechterbeen verliest, gaat hij verder onder de naam Manke Nelis en onder deze naam behaalt hij zijn grootste successen. In 1987 behaalt hij een hit met Kleine Jodeljongen. Manke Nelis overlijdt op 8 oktober 1993. Op de Elandsgracht in de Jordaan staat een standbeeld van Manke Nelis.

1775: de geboortedag van Jane Austen

Jane Austen (Steventon, Groot-Brittannië, 1775) is een van de belangrijkste Engelse romanschrijvers. Jane Austen wordt in 1802 ten huwelijk gevraagd, maar besluit op het allerlaatste moment niet in het huwelijksbootje te stappen. De reden hiervoor is niet bekend. Zelfs nadat Jane bekendheid heeft gemaakt als romanschrijfster blijft zij alleen, in rust en stilte, leven. Austens beroemdste werken zijn Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Zij overlijdt in de plaats Winchester op 18 juli 1817.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE