Historie van 17 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 december hebben plaatsgevonden.

1770: de doopdag van Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (Bonn, Duitsland, gedoopt op 17 december 1770) wordt als zoon van een Rijnlandse zanger geboren in Bonn. Een moeilijke jeugd maakt hem tot een somber en wantrouwend mens; dit wordt nog verergerd door zijn oorkwaal die begint in 1801 en die uiteindelijk leidt tot volledige doofheid. Dit verhindert hem echter niet om door te blijven componeren en dirigeren. Hij wordt een van de beroemdste componisten aller tijden. In 1802 schrijft hij het ‘Heiligenstädter Testament’, een testament voor zijn twee broers, Carl en Johann, waarin hij zijn hart uitstort over zijn toenemende doofheid. Beethoven overlijdt op 26 maart 1827.

1903: de Wrights maken een gemotoriseerde vlucht

Op 17 december 1903 lukt het de gebroeders Wright een gemotoriseerde vlucht te maken met een vliegtuig. Deze eerste vlucht duurt 12 seconden over een afstand van 37 meter. Deze wordt diezelfde dag nog verbeterd door een een vlucht van 60 seconden over 260 meter. Volgens vele ooggetuigen vliegt de Duitser Gustave Weisskopf in Connecticut al op 14 augustus 1901 meer dan een halve mijl met een door hem gebouwde vliegmachine. De gebroeders Wright bezoeken de Duitser zelfs in dat jaar. Er zijn geen foto’s van die vlucht, wel ooggetuigenverslagen en stukken in kranten uit die tijd.

1965: aankondiging van de mijnsluiting in Limburg

Minister van Economische Zaken Joop den Uyl kondigt de sluiting van de Limburgse mijnen aan. Dit betekent dat aan de koolwinning, die 60 jaar lang een belangrijke activiteit in Limburg vormt, een einde komt. De Limburgse steenkoolindustrie beleeft eind jaren vijftig haar hoogtepunt. In die tijd verschaffen de mijnen werk aan 55.000 mensen. Meer dan de helft van hen werkt ondergronds.

1962: Beate Uhse opent de 1e seksshop ter wereld

In het Duitse Flensburg opent Beate Uhse haar 1e seksshop die tevens de 1e seksshop ter wereld is. Ze noemt de zaak “speciaalzaak voor huwelijkshygiëne”. Tot het assortiment behoren lingerie, bladen, boeken, voorbehoedsmiddelen en lustopwekkende middelen. In 1971 opent ze haar 1e seksshop in Nederland in de Amsterdamse Kalverstraat.

1925: de geboortedag van Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer wordt in 1925 in Utrecht geboren. Hij was een Nederlands acteur, schrijver, zanger en columnist. Rijk is de zoon van een gereformeerde bakker. Aan het eind van de oorlog zwemt hij met een vriend de Waal over om zich te begeven naar het bevrijde zuiden. In het zuiden aangekomen sluit hij zich aan bij de geallieerden. Rijk spreekt aardig wat talen en hij wordt opgeleid tot tolk. Hij maakt in die hoedanigheid de bevrijding van Bergen-Belsen mee. Ook is hij bij de arrestatie van SS-leider Heinrich Himmler. Na de oorlog wordt hij leerling-verslaggever. Zijn talent als komiek wordt al snel opgemerkt en Rijk is vanaf dan te beluisteren in hoorspelen. Eind jaren veertig is hij één jaar verbonden aan het cabaret van Wim Kan. Deze heeft na dat ene seizoen meer dan genoeg van deze ‘oproerkraaier’. Als hij Johnny Kraaijkamp ontmoet, is het duo Johnny en Rijk geboren. De twee maken sketches en zingen liedjes. Rijk is de aangever, Johnny is de afmaker. Van de liedjes is de Bostella het meest bekend: het wordt een nummer één hit in Nederland. Een ander bekend nummer van Rijk alleen is Brief Uit La Courtine.

1916: de geboortedag van Toon Hermans

Toon Hermans (Sittard, 1916 – Nieuwegein, 22 april 2000) valt vooral op door zijn aandacht voor de kleine dingen: gebaren, kleine gedichten en kwinkslagen. Samen met Wim Sonneveld en Wim Kan wordt hij gerekend tot de grote drie van het na-oorlogse cabaret. De grootste bekendheid krijgt Hermans door zijn one-man shows die hij als eerste in Nederland introduceert. Na een hersenoperatie in 2000 werkt Hermans met een bevriende pianist aan een nieuwe CD. In april van datzelfde jaar overlijdt hij, het album Als De Liefde Niet Bestond wordt postuum uitgebracht. Zijn werk is onvergetelijk en Toon Hermans geniet nog steeds enorme populariteit in Nederland en België.


Reacties

Geef een reactie